• Почетна
  • СПОРТ
  • УЕФА спрема комплетну реформу репрезентативног фудбала
Прочитај ми чланак

УЕФА спрема комплетну реформу репрезентативног фудбала

0

UEFA_orig

Европска фудбалска унија спрема ревизију репрезентативног фудбала, укидањем пријатељских мечева и увођењем новог такмичења.

На Извршном комитету УЕФА, пред недавни конгрес у Дубровнику, изнета је идеја о реформи календара, која би требало да почне 2018.

Норвешки Дагбладе први је објавио информацију о покретању УЕФА Лиге нација, у чијој основи је повећање интересовања за наступе репрезентација и могућност добре зараде од телевизијских права, по угледу на светску лигу у одбојци.

Постојећа 54 тима поделила на девет група по квалитету, и подељена на пет нивоа – у највишем би играле најјаче екипе на континенту, у другом две групе са по 6 екипа, по две групе постојале би и у остала три нивоа. По алтернативном предлогу свака група би представљала засебни ниво, па би најбоље од најслабијих делило чак 8 рангова, што би знатно смањило проходност. Постоји и опција да се испод најјачег или два најјача ранга екипе деле по регионима.

Победник Прве дивизије би био шампион Лиге нација и зарадио би поприлична средства. Последњи тим у свакој групи би у следећем циклусу играо у рангу испод, а заменио би га победник нижег ранга.

Разлог за покретање ове иницијативе је страх да ће наредне квалификације за ЕП 2016. бити прилично неатрактивне, јер због великог броја учсеника (24) очекује се да ће најјачи тимови приоћи на завршни турнир. без икаквих проблема (званично систем такмичења још није објављен, али очекује се да ће тимови у њима бити подељени у 9 група са по 6 тимова, из којих 2 екипе иду директно, као и најбоља трећепласирана, док се остале трећепласиране боре у баражу).

УЕФА већ од лета 2014. спрема промену календара увођењем “недеље фудбала” уместо до сада закуцана два дана у којима се играју квалификације (раније субота и среда, сада петак и уторак). Недеља фудбала почињаће у понедељак и трајати до следећег уторка, с тим што ће се понедељком (као и до сада) селекције окупљати, али ће се по новом систему мечеви играти од четвртка до уторка, тако да ће репрезентативних мечева бити у шест везаних дана и неће се дешавати да се сви најатрактивнији мечеви сместе у истом термину.

Европска кућа фудбала већ је спровела централизацију маркетиншких и телевизијских права за цео континент, преузимајући ингеренције националних федерација, па убудуће неће домаћи савез одређивати када и на ком стадиону се одиграва поједини меч, већ ће одлука пасти у Ниону.

“Успех Лиге шампиона већ је инспирисао Лигу Европе”, каже председник ФС Норвешке Ингве Хален, који је у комитету УЕФА за такмичења репрезентација. “Нешто слично желимо да остваримо Лигом нација. Видећемо како ће то побољшати нашу позицију на тржишту, али је приоритет такмичарска страна, као ти то да направимо систем такмичења који ће свима бити разумљив”.

Због тога следе додатне калкулације, не би ли ново такмичење испунило све критеријуме. Представник ФС Шведске Карл-Ерик Нилсон објаснио је да је суштински проблем у томе што пријатељске утакмице једноставно не могу да привуку довољно пажње.

“Планирали смо да у периоду 2018-2020 проверимо да ли је могуће повезати традиционалне квалификације и овакав лигашки формат. Желимо свакако да проучимо могућности, али је приоритет да квалификације не буду угрожене, оне су најважније. Такође, ново такмичење не сме да утиче на повећање броја утакмица репрезентација”, каже Нилсон.

Убрзо пошто је предлог послат, представници све 54 национале федерације унутар УЕФА могли су да се упознају са њим у Дубровнику.

“Сви су били тамо, дали смо им на увид овај предлог. Опште осећање било је – хајде да погледамо шта може да се уради, али је важно да ново такмичење нема утицај на квалификације”, каже Нилсон.

За почетак групе би се састављале по листи ФИФА, а за Србију срећна је околност да се не узима тренутни пласман, јер би нас он сместио на дно четврте групе, дакле у трећи или четврти ранг. Одатле би пут до другог ранга, у којем бисмо волели да будемо, био дугачак.