Прочитај ми чланак

УБЕДЉИВА ПОБЕДА АМЕРИКАНАЦА, Србији сребрна медаља у кошарци на Олимпијским играма

0

Дилеме више нема, са друге су планете! Aмериканци су у финалу Олимпијских игара против Србије одиграли маестрално, био је довољан један мали налет Кевина Дуранта да се отвори серија до коначних 96:66. Нема се за чиме жалити, "орлови" су после недодирљивих НБA звезда најбољи на свету, стигло је још једно сребро!

Фото: ХИНА

Фото: ХИНА

Биланс је одличан, српска експедиција је донела четврто сребро, уз које имамо и по два злата и бронзе. Није било шансе против Дуранта и екипе, можда је пораз могао да буде барем са мањом разликом, али свака грешка и промашај скупо су кажњени.

“Орлови” су добро отворили утакмицу. Теодосић је дириговао игром, Мачван је убацио тројку за преко потребно самопоуздање, па смо у 7. минуту имали чак и “+4” (14:10), а на истеку прве четвртине подношљивих “-4” (15:19). И ту смо стали.

До тог момента, Aмериканци су били потпуно ван ритма, “чупали” су се углавном преко слободних бацања, а онда се пробудио Кевин Дурант, узео ствари у своје руке и почео да решета наш кош из свих позиција.

СТАТИСТИКА

Србија – СAД (15:19, 14:33, 14:27, 23:17)
Хала: Кариока арена. Гледалаца: 16.000. Судије: Рејес (Мексико), Рижик (Украјина) и Гарсија (Шпанија)

СРБИЈA: Теодосић 9, Симоновић 3, Богдановић 7, Марковић 3, Калинић 2, Недовић 14, Бирчевић 1, Радуљица 7, Јокић 6, Штимац, Јовић 3, Мачван 11.
СAД: Батлер 2, Дурант 30, Џордан 4, Лаури 5, Барнс 2, Дерозан 6, Ирвинг 4, Томпсон 12, Казинс 13, Џорџ 9, Грин 2, Ентони 7.

 Један од најбољих играча света је просто летео по терену, скакао, закуцавао, погађао тројке са осам метара, па је предност ривала сваким минутом расла и расла… С друге стране, наши момци били су само неми посматрачи, али тешко да су против овакве екипе и могли више од тога.

Шут нас није хтео, испромашивали су се и Богдановић, и Симоновић, и Јовић… Такође, Aмериканци су заиграли много чвршће и агресивније у одбрани, Демаркус Казинс је закључао рекет, па смо сваки поен морали и те како да зарадимо. На полувреме смо отишли са “-23” (29:52).

Другачије није ни могло јер је тим Мајка Кшишевског доминирао у свим аспектима игре. У скоку је било 31:16, од тога 12:5 у нападу. Само Казинс је имао 12 ухваћених лопти. Имали смо свега 31 одсто шута из игре (11/35, од тога тројке 3/17), а Дурант је полувреме завршио са 24 поена (5/8 за три), пет мање него цела наша репрезентација.

Нажалост, Aмериканци нису ни на тренутак попуштали у наставку, рано је створена нова серија од 9:0, затим је Казинс закуцао ефектно у једној контри, било је небитно ко ће се наћи на паркету.

Веома брзо дуел је добио ревијалан карактер, „орлови“ су се трудили да не оставе лош утисак, али су се помирили са чињеницом да је тешко борити се против наоштрених НБA звезда, када им је концентрација на максимуму.

Дурант је на клупу испраћен овацијама, било је времена и за атрактиције и закуцавања из алеј-упа, само четири минута пре окончања сусрета, било је 49:88.

До краја, тек незнатно је дозвољено Србији да уђе у мини серију, али се ништа није имало замерити тиму, максимум је досегнут бајковитом утакмицом са Aустралијом!