Прочитај ми чланак

Тесан пораз Ђоковића, Надал уз срећу до титуле у Риму

0

Шпански тенисер Рафаел Надал победио је Новака Ђоковића са 7:5, 1:6 и 6:3 и освојио мастерс у Риму после финала дугог два сата и 50 минута и новог тениског класика двојице асова.

Стабилност и смиреност били су кључ победе у мечу у ком се не зна који је од тенисера искуснији. Обојица су ветерани на средини својих тридесетих година и било је питање која ће нијанса одлучити.

Та нијанса десила се у раној фази трећег сета када је Ђоковић пропустио две шансе за брејк и то у моментима када је деловало да је у потпуној контроли ритма и поена.

Уз то, срећа је погледала Надала, што је било довољно да му поврати „моментум“, да почне да погађа и са седам узастопних поена направи кључни брејк за 4:2 којим је решио 57. окршај са Ђоковићем у своју корист.

Тиме је изједначио рекорд са Ђоковићем и по броју мастерс титула, јер обојица имају по 36. Уз то, шести меч заредом на шљаци добија Надал, кога Новак не може на њој да победи већ пет година.

Меч је почео сјајним ударцима Ђоковића са обе стране, како форхенди, тако и бекхенди радили су перфектно и проналазили савршене углове у прва два гема.

У њима је Ђоковић најпре одсервирао за 1:0, а онда је ритернима терао Надала да се повлачи и греши.

Уз то, „брисао“ је линије. Још кад је сјајно прочитао Надала у ситуацији на мрежи и вратио му лоптицу у поље за 30:30, било је јасно да ће напасти.

То је учинио ритерном и дошао је до прве брејк шансе у мечу. Није искористио ни њу, ни следећу, али је онда на трећој сачекао грешку Надала и повео са 2:0.

Нажалост по српског играча, Рафа се врло брзо вратио. Заиграо је агресивније, дубље је погађао, а сервиси су му постали конкретнији.

У трећем гему је натерао Новака да одигра рамом рекета, онда и неколико блокова и успео је да врати брејк и не допусти Ђоковићу да се одлепи.

Седми гем био је најбољи у првом сету. Ђоковић је у њему одиграо кратку лопту коју је Надал испратио својим препознатљивим форхендом из трка и практично са земље је подигао лоптицу.

Њу је послао у поље Србина, а он се „просуо“ по шљаци за брејк лопту. Новак је морао да одигра неколико невероватно прецизних бекхенда да би га ухватио на кривој нози у два узастопна поена и некако ишчупао гем за 4:3.

Ђоковић је деловао све „тање“ на сервису, али је Надал постајао нервознији, па је промашивао ударце које иначе можда не би и први рекет света је после педесетак минута игре водио са 5:4.

То је био и моменат кад је све кренуло низбрдо. Надал је изједначио на 5:5, а онда је „исисао“ енергију из Ђоковићевих сервиса. На 40:30 српски играч је изгубио вероватно кључни поен.

Направио је дуплу грешку и њоме практично пресудио себи у првом сету. Рафа је стигао до „ђуса“, потом и до брејк лопте у којој се несигурност са сервиса пренела и на ударац Новака.

Погодио је мрежу, Надал је дошао до брејка и онда одсервирао за први сет. На старту другог су се вратили они Ђоковићеви форхенди с почетка првог сета.

Њима је и дошао до првог брејка у мечу, па их је успут „заборавио“. То уз ритерн донело му је успех на почетку другог сета, бар после другог гема.

Надал је тад имао брејк лопту, није је реализовао, а Ђоковић је између другог и трећег гема сео на столицу и медитирао, покушавао да се смири.

Формула је очито успела јер је нанизао неколико фантастичних удараца, почео је да игра агресивније и брејком је повео 3:1.

Потврдио га је у петом гему, а онда у шестом казнио несигурност и играчку кризу свог највећег ривала и тотално га „испрашио“ са 6:1.

Надалу у том периоду нису пролазили форхенди, с тек понеким изузетком, али ни Ђоковић више није личио на играча који је завршио први сет.

Тек на старту трећег сета је Надал повратио свој моментум, мада је Новак то допустио неколицином касних удараца, где се видело да су ноге „тешке“.

Због тога је промашио и бекхенд за 0:15 у другом гему трећег сета, када је Надал већ водио са 1:0. Ипак, Србин проналази бекхенд смеч на мрежи и уз мало среће касније осваја гем за изједначење.

Рафа је у том гему на 30:30 имао практично зицер на мрежи. Послао га је преко основне линије и помогао је Ђоковићу.

То му се умало осветило у петом гему када је „мирисало“ на брејк. Две шансе за то пропустио је Ђоковић и одмах добио „по ушима“ у шестом гему.