Прочитај ми чланак

БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ: Све што би требало да знате о дуелу Ђоковића и Марија!

0

novak marej x0

Стари знанци и ривали, а уз то и пријатељи играће један против другог у полуфиналу Ролан Гароса, а ово су неке основне чињенице које би требало да имате на уму пред тај меч.

Новак Ђоковић је успео да савлада најтежу препреку на путу ка јединој титули која му недостаје у каријери – Рафаела Надала у четвртфиналу Ролан Гароса и тако скине круну “краљу шљаке”. Међутим, пред њим је још један тежак задатак и то у полуфиналу.

За место у недељно борби за трофеј најбољи рекет света ће се сусрети са својим добрим познаником, ривалом, али и пријатељем Ендијем Маријем. Њих двојица се веома добро знају, знају и мане и врлине један другоме, а ево и неких ствари које бисте ви морали да знате уочи њиховог међусобног дуела.

1. Само два међусобна дуела су ова двојица тенисера одиграли на шљаци и оба је добио Србин. Први меч су одиграли на Мастерсу у Монте Карлу 2008. године, а Новак је победио 6:0, 6:4, а други је био у полуфиналу Рима 2011. године када је после велике борбе у три сета опет славио наш играч 6:1, 3:6, 7:6.

2. Њихов последњи меч био је у финалу Мастерса у Мајамију и њега је добио Ђоковић у три сета, а ове године су играли још два пута. Полуфинале у Индијан Велсу и финале Аустралијан опена, а оба пута је побеђивао српски тенисер.

3. Новак има седам узастопних тријумфа над Британцем, а у укупном скору води 18:8 у тријумфима. Последњи пут је изгубио у финалу Вимблдона 2013. године.

4. Једина су двојица тенисера која су у “Опен ери” играла три пута један против другог у финалу Аустралијан опена – 2011, 2013 и 2015. године. Све мечеве је добио српски тенисер.

5. Омиљена подлога Ендија Марија је шљака. Иако је изјављивао да највише воли да игра на њој само један турнир је освојио у каријери који се игра на таквој врсти подлоге, а то је Матерсу у Мадриду пре неколико недеља на коме није учествовао и најбољи рекет света.

6. Ово ће бити девето полуфинале које ће играти један против другог откада су постали професионалци, а тек друго на Грен слемовима. Новак је добио то једино на Аустралијан опену 2012. године, а и води у победама 7:1.

7. Енди Мари никада није успео да се домогне финала на Отвореном првенству Француске, а ово ће муу бити треће полуфинале, оба претходна је губио од Надала.

8. Новаку је ово пето узастопно полуфинале у Паризу чиме се изједначио са Надалом и Федерером, а два пута је играо у финалу.

Извор: Телеграф.рс