• Почетна
  • СПОРТ
  • Барцокас: Српски тренери су донели знање у грчку кошарку
Прочитај ми чланак

Барцокас: Српски тренери су донели знање у грчку кошарку

0

olimpijakos(Вечерње новости)

Са новим тренером и делимично измењеним тимом у односу на прошлу сезону, Олимпијакос је успео да одбрани титулу шампиона Европе.

Грчки стратег Јоргос Барцокас уписао се у историју пирејског тима као тренер који је донео трећи континентални трофеј у витрине Олимпијакоса, пошто је прва два са црвено-белима освојио селектор Србије Душан Ивковић.

– Српски тренери који су освајали претходне титуле са грчким тимовима помогли су грчкој кошарци. Они су донели знање. Веома сам срећан, надам се да ће и други грчки тренери наставити са успесима и освојити више трофеја – рекао је Барцокас, захваливши свима који припадају Олимпијакосу.

На правом месту у право време

– Све је воља Бога, али Бог и срећа су уз људе који покушавају да направе нешто. Био сам на правом месту у право време са овим тимом. Имао сам срећу да водим тим који је показао много пута да има велики таленат и играче на правом путу. Искористио сам ситуацију са својим стручним штабом и дошао до овог великог тренутка – каже Барцокас.

– Живот прави дивне приче. Имали смо веома теке периоде током сезоне, тешке ситуације са повредама, људи су причали против нас. Али, успели смо да поново дођемо до врха. Карактер овог тима је такав да никада не одустаје, можемо да играмо различите типове кошарке. Можемо да постигнемо 60 поена, као против ЦСКА, и онда у следећој утакмици да убацимо 100. Били смо јединствени и ми смо велики пример за све у Грчкој да можемо да направимо чудо.

Увертира у славље за Олимпијакос је била идентична као и у прошлосезонском финалу Евролиге са ЦСКА. Подсетимо, тада су Московљани имали у једном тренутку 19 поена више, док је у недељном финалном мечу мадридски Реал после првих 10 минута водио са 27:10.

– Чињеница је да је Олимпијакос неколико утакмица ове сезоне успео да преокрене. Никада не паничимо, имамо начин да се вратимо у меч. Имамо играче са карактером, који имају душу, и ја само покушавам да их охрабрим. Реал је веома талентован тим, почели су снажно, били смо шокирани. Договорили смо се да обезбедимо дефанзиван скок. А онда је наступио Спанулис. И мислили смо да не може да се догоди да Василис у другом полувремену не буде одличан.

Грчки стратег је истакао и како је велика част поставити Олимпијакос међу најбоље клубове Евролиге.

– Овај резултат показује да смо један од најбољих тимова Европе. Говоримо о таленту, али најбоља ствар код ове екипе је што ради веома напорно индивидуално и као тим. Прихватају да морају напроно да трнирају – истакао је Барцокас.