• Почетна
  • СПОРТ
  • СРПСКИ СИНОВИ: Мајстор за пенале Интеру дошао главе (Видео)
Прочитај ми чланак

СРПСКИ СИНОВИ: Мајстор за пенале Интеру дошао главе (Видео)

0

kerezovic

Представљамо Стефана Керезовића, фудбалера италијанског Кјево Вероне, члана селекције У17. Рођен је 10. фебруара 1998. у Арзињану, градићу на северу Италије, у близини Виченце.

Фудбалом је почео да се бави у шестој години у Гамбелари, да би са осам прешао у Хелас Монтефорте. Због изражених физичких предиспозиција за голмана две године се такмичио са знатно старијим дечацима, што није могло да промакне оку великих клубова.

“Мојим родитељима су се јавили одговорни људи из Кјева који су тражили да ме одведу у омладинску школу. Тек када су показали да имају јасан план мог ангажмана, тата и мама су дали свој пристанак. То значи да су четири пута недељно прелазили 200 километара по дану, да би ме после школских обавеза водили на тренинг и враћали с кући“, прича Стефан Керезовић.

Гледајући идола Оливера Кана како брани гол минхенског Бајерна, у њему се родила жеља да буде голман. Изборити се за статус професионалца у великом клубу следећи је Стефанов задатак.

“Улажем много труда да бих дошао до циља и знам да ме је још доста одрицања и рада очекује. Хоћу једног дана да будем најбољи голман света, али сада сам још ученик, па покушавам да што боље ускладим обавезе у школи и клубу. То, верујте, није увек једноставно. Чак четири дана седмично путујем због тренинга, пети дан идем на утакмицу, тако да се само недељом одмарам, а суботом после меча виђам се са другарима. Борим се и мислим да успевам у томе, јер упркос недостатку времена постижем задовољавајуће резултате у школи, а све то не бих могао да остварим да немам подршку родитеља и млађег брата Николе, којег волим највише на свету“.

kerezovic-1

На фудбалском плану оцене су такве да се Керезовићи и Србија могу поносити Стефановим голманским квалитетима. Био је најбољи голман шампионата 2010. и 2011, па је 2012. на изузетно јаком интернационалном турниру у Швајцарској проглашен за најбољег голмана, као и ове године на највећем италијанском турниру одиграном у Милану.

“Много клубова ме је посматрало и распитивало се за мој статус, али сам одлучио да до своје 16. године останем у Кјеву. Сматрам да је све што сам досад постигао добра база за оно што желим да постанем у будућности. А ту мислим, између осталог, да остварим своју велику жељу и једног дана будем репрезентативац Србије.“

Стефан после одласка Кана у пензију воли да гледа одбране Ђанлуиђија Буфона, Икера Касиљаса и Петра Чеха, навија у Италији за Милан и Кјево, а у Србији за Црвену звезду.

Иако врло млад, Стефан се специјализовао за одбрану пенала. У августу је на турниру у Словачкој екипу довео до финалног меча с Реал Мадридом, пошто је у одлучујућем дуелу за пролаз у завршницу одбранио два пенала играчима Виљареала. Пре тога је у априлу, на 33. турниру “Карлето Ановаци“ у Милану, донео трофеј Кјеву, одбранивши у пенал-серији финала са Интером два ударца противничким играчима.

КОТОР ВАРОШ РАСАДНИК ТАЛЕНАТА

Керезовићи су родом из Котор Вароши, одакле су и браћа Модић, Андреј и Михаел, који су прошле године представљени као играчи Милана у нашем фељтону.

“Дружимо се понекад, када се видимо у Котор Вароши. Против Михаела сам имао прилику да играм, јер смо исто годиште“, каже Стефан Керезовић.

Да подсетимо, Андреј Модић је постао репрезентативац БиХ, док је Михаел позван да брани боје Србије на пријатељским утакмицама са Хрватском.

(mozzartsport)