Прочитај ми чланак

СРБИН.ИНФО ПРЕДСТАВЉА: Бразилска џиу џица осваја и Србију

0

mateja i flavioed

О томе шта је бразилска џиу џица, зашто је релетавно брзо постала популарна и где се може тренирати у Србији, редакција Србин.инфо је разговарала са Матејoм Ваљаревићем, главним тренером БЏЏ клуба „Лутадор“.

Шта је бразилска џиу џица, зашто вртоглаво расте популарност ове вештине у свету?

– Бразилска џиуџица припада такозваним „меким стиловима“, спада у рвачке вештине. Настала је еволуцијом техника и принципа традиционалне џиуџице и џудоа. Њена популарност расте после првих УФЦ (Ultimate Fighting Championship) турнира, који су организовани тако да су се у борбама без ограничења сукобили борци – представници разлчитих стилова. Било је боксера, кик боксера, рвача, каратиста, кунг фу мајстора и сл.

Међу овим борцима, иако најмлађи и физички најслабији, Ројс Грејси, као представник џиу џице је успео да убедљиво победи све своје противнике и на тај начин доказао супериорност овог принципа борбе. Код нас је ова вештина релативно млада, у Србији је први клуб отворен тек пре петнаестак година. До скоро нисмо имали клубове ван Београда, тек сада се полако али сигурно отварају клубови и у унутрашњости.

dzijudzica

Реците нам нешто о Лутадор Тиму, када је и како настао?

– Лутадор Тим је практично настао из БЏЏ Клуба „Лутадор“. Ја сам сада главни тренер тима. Тренирао сам бразилску џиу џицу код мајстора Јована Жерјала, човека који је донео ову вештину у Србију. На предлог Јована Жерјала, формирао сам сопствени клуб – БЏЏ „Лутадор“ у јануару 2008. године. У међувремену, као главни тренер клуба, држао сам семинаре у неким местима у унутрашњости где се формирају први клубови и са њима сам успостављао неки вид сарадње. Сарадња се 2011. године између БЏЏ „Лутадор“ и БЏЏ Клуба из Књажевца (САМБО клуб „Књажевац“ подиже на виши ниво, клуб из Књажевца постаје званично филијала. У том периоду отвара се и клуб у Калуђерици и на Бановом брду, тако да спонтано, БЏЏ Клуб „Лутадор“ прераста у Тим. Од 2011 до сада, доста је клубова препознало озбиљност и посвећеност у нашем раду и видело свој интерес да се придруже овом тиму. „Лутадор Тим“ данас чини девет клубова из Србије и Републике Српске.

mateja i fabio

Фото: Матеја Ваљаревић и Фабио Гуржела

Какве су ваше везе са Alliance Jiu Jitsu?

– Ја сам 2013. године посетио Бразил и тренирао у академији код Фабио Гуржела, једног од најбољих тренера на свету. Alliance  Jiu Jitsu је интернационални Тим који доминира на светској БЏЏ сцени последњих 10-так година.  Када сам боравио у Бразилу, потписао сам уговор о франшизи са овим тимом и од тог тренутка Лутадор постаје деовелике БЏЏ породице.

Како је Ваш боравак у Бразилу утицао на даљи рад вашег тима?

– Променило се доста у принципу рада, Алијанса је врхунска академија, модификовали  смо како систем организације тима, тако и принципе рада, приступ обраде техника, начин припрема, по угледу на најмодерније принципе који се користе у овој академији.  Оно што је карактеристично за наш тим тренутно је да имамо доста клубова у унутрашњости који мање више крећу од основа, од базе, тако да неке озбиљније резултате очекујемо тек у наредном периоду.

dzijudzica .jpged

Фото: Матеја Ваљаревић у Бразилу – Alliance Jiu Jitsu

Хвала на одговорима, ако неко жели да тренира у неком од ваших клубова, где може да вас пронађе?

– Имамо клубове у Београду, Књажевцу,  Гроцкој, Смедереву,  Нишу, Краљеву и у Бања Луци – поручује наш саговорник.

Они се налазе на следећим локацијама:

Лутадор Вождовац
– тренер Матеја Ваљаревић
Борисављевићева 6, Београд,
069/ 300 4040

Лутадор Баново Брдо
– тренер Владимир Поповић
Благоја Паровића 68, Београд
064/ 558 2540

Лутадор „ВИН“
– тренери Вук и Немања Алексић
Булевар Краља Александра 443, Београд
065/ 220 7845

Лутадор Књажевац (Самбо Клуб „Књажевац)
– тренер: Миљан Живковић
Петра Кочића 13, Књажевац
064/ 067 5151

dziudzica srbija
Лутадор Ниш
– тенер : Миљан Живковић,
– асистенти: Димитрије Антић, Мартин Јованчић
Кеј Коло Српских Сестара 39, Ниш
061/ 711 0106

Лутадор Смедерево („Свети Георгије„ БЈЈ)
– тренер: Матеја Ваљаревић
– Асистенти: Марјан Штерлинг, Дарко Гајић
Улица Носилаца Албанске Споменице 5-7, Смедерево

Лутадор Гроцка
– тренер Матеја Ваљаревић
Асистенти: Дабетић Илија, Никола Радосављевић
064/ 800 4713

Лутадор Краљево – (БЈЈ „Комбат“ – Краљево)
– тренер: Ненад Мијајловић
Сала теретане Екстрим Џим
Ул: Димитрија Туцовића (преко пута Неопланте)
060/ 331 0522

Борилачки Клуб „Феникс“
Бановић Страхиње 11,
Бања Лука, Република Српска
+387 66 457 001