Прочитај ми чланак

Србија у пет сета изгубила од Кубе

0

 

Србија – Куба 2:3 (26:24, 16:25, 25:21, 24:26, 13:15)

Дворана: СПЦ „Војводина“. Гледалаца: 3000. Судије: Милан Лабаста (Чешка), Јанг Лију (Кина). Трајање меча: 123 минута.

СРБИЈА: У. Ковачевић 12, Никић 14, Митић 5, Рашић 8, Старовић 4, Подрашчанин 10, Росић (либеро), Јанић 1, Атанасијевић 15, Брђовић, Лисинац. Није играо: Н. Ковачевић. Селектор: Игор Колаковић.

КУБА: Леон 22, Сепеда 22, Кинтана 8, Бел 17, Меса 3, Дијаз 1, Гутијерез (либеро), Естрада, Леива, Бисет 1. Нису играли: Фундора, Фиел. Селектор: Семјуел Орландо Блеквуд.

Драма у врелом Спенсу трајала је скоро два и по сата, а више разлога за задовољство, на крају су имали Кубанци, сада сигурни путници за Софију. Резултат је могао да буде и другачији, знатно повољнији по нашу селекцију, која је у подмлађеном саставу приказала још једну охрабрујућу игру. Без повређених Петковића и Станковића, као и ровитог Николе Ковачевића, утисак је да су Срби ипак на овом мечу заслужили више од једног бода.

Све је почело са два блока наше селекције (У. Ковачевић и Митић) и три грешке Кубанаца, па је на првом техничком тајм ауту било 8:3. Ипак, гости су брзо изједначили (серијом 5:0), па се у наставку играло поен за поен.

У завршници је Куба имала и +3 (18:21), када је Старовића заменио Атанасијевић. Упорна Србија је у последњем тренутку стигла до изједначења, након аса Атанасијевића и блока Рашића (24:24), спасивши две везане сет лопте. Потом је Сепеда преступио, а прву сет лопту за Србију, “кувањем” је у вођство претворио Митић. У овој серији поена велике заслуге има Срећко Лисинац, чији су сервиси (али и једна одбрана), донели преокрет.

На срећу, добро је Србија отворила трећи сет и са Атанасијевићем у постави, повела 8:5. Било је и (19:14), што је само подстакло драму. “Пирати” су стигли до изједначења (20:20), али је завршница ипак припала Србима.

Сервиси Атанасијевића покренули су Србију у четвртом сету, који се окончао, најблаже речено “трагично” по Србе. Водила је наша репрезентација 6:2, блоковима Подрашчанина имала 16:12, а минут касније и +5 (17:12). Све до 20:16 ништа није слутило тако лош крај по нашу селекцију.

А онда је Орландо Блеквуд на клупи пронашао младог Бисета, који је окренуо цео меч. Са неколико сервис бомби истопио је предност Србије – 21:21 и дао иницијалну капислу својој селекцији. Потом је Кинтана изблокирао Подрашчанина (22:23), а онда је чешки судија Лабаста завршио сет, једном, престрогом одлуком, досудивши Митићу лоше подигнуту лопту!

И тај брек је био драматичан, као цео сусрет. Водила је Србија у првом делу (5:3, 8:7), Куба узвратила у наставку (све до 10:13), али је наша репрезентација смогла снаге да изједначи. Нажалост, не и да потпуно преокрене меч у своју корист. Поново су Бел и резервиста Бисет узели ствар у своје руке и донели нову победу својој селекцији.

(Спортски журнал)