Прочитај ми чланак

СРБИЈА ПОКАЗАЛА ВРЛИНЕ И МАНЕ У ЛИГИ НАЦИЈА: Преко Норвешке на ЕУРО

0

Србија је у Лиги нација на најбољи начин искористила то што се такмичила у Ц дивизији са репрезентацијама слабијег квалитета. „Орлови“ су поред пласмана у Б дивизију обезбедили да у марту 2020. године могу да преко плеј-офа изборе пласман на Европско првенство у случају неуспеха у предстојећим квалификацијама.

Како ће Коларов и екипа бити у трећем шеширу у квалификацијама, велика је извесност да ће управо овај резултат из Лиге нација бити њихова „вајлд“ карта за одлазак на ЕУРО. Ривал „орлова“ у полуфиналу плеј-офа биће Норвешка или евентуално Бугарска, у случају да Скандинавци успешно заврше квалификације, мада су и они у трећем шеширу. Потом би у финалу плеј-офа „орлови“ требало играју против Шкотске или Финске. Међутим, много тога зависи од исхода квалификација за ЕУРО, па је комбинација превише захваљујући замршеном систему такмичења које је осмислила УЕФА.

ФОТО: fss.rs

Србија је у шест мечева Лиге нација поред врлина показала и мане. Лутање са првом поставом, три промашена пенала, стрепња у завршници мечева, само су неки од проблема са којима се сусретао селектор Младен Крстајић.

– Ово ми је вероватно најтежих годину дана у каријери. Био сам под великим притиском. Можда прихватам неке ствари за себе које нису реалне. Мислим да разумете иако нисам ништа одговорио – рекао је Крстајић одговарајући на питање како види своју будућност на клупи Србије.

По завршетку Лиге нација први пут је селектор отворено (про)говорио и о притиску који осећа због тога што мора да паралелно прави резултат и подмлађује репрезентацију.

– Није лако када уђете у квалификације за Лигу нација и када сумњају у екипу, када се сумња у мене, када мораш да направиш резултат… И онда је одједном нормално што си први, а није било нормално. Историјска утакмица, ти надиграш Црну Гору, али онда само идеш даље… После Црне Горе сам тек схватио да нас неки сматрају озбиљнијим, мене мање-више. Ја кроз свој живот гурам, али не може да се ради подмлађивање и да се траже резултати. То су неке ствари које не знамо шта хоћемо. Хоћемо све, а нећемо ништа. Нисам незадовољан, него, неке ствари морам да сачувам за себе – закључио је Крстајић.

Иако није отворено рекао, из Крстајићевих речи може се наслутити да је из врха ФСС трпео притисак да на силу мора да се подмлади „А“ тим, што је урађено у најбитнијим утакмицама године, на сред Светског првенства у Русији. Резултат у Лиги нација против објективно слабијих ривала само је донекле опрао горак утисак слабих игара „орлова“ на Мундијалу, а анализа узрока тог неуспеха још увек није представљена јавности. Неколико стотина навијача на стадиону „Партизана“ можда су и најбоља оцена онога што јавност мисли о дешавањима међу „орловима“ и ФСС у последњих годину дана.

Ко ће водити Србију од марта?

Младен Крстајић је на конференцији за медије после победе над Литванијом први пут поменуо могућност да неће водити у Србију у квалификацијама за ЕУРО.

– Ови момци заслужују већу подршку са трибина, небитно је ко ће бити селектор у марту. Живимо у земљи где се све дешава од данас до сутра – рекао је загонетно Крстајић због чега се може нагађати да постоје одређене несугласице у његовом односу са врхом ФСС.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!