• Почетна
  • ВИДЕО
  • Србија победила Јапан и улепшала опроштај Станковића (Видео)
Прочитај ми чланак

Србија победила Јапан и улепшала опроштај Станковића (Видео)

0

sp-tadic

Головима Тадића у 59. и дебитанта Јојића у 91. минуту „орлови“ су у Новом Саду победили учесника Светског првенства 2014.

СРБИЈА – ЈАПАН 2:0

Стрелци: Тадић, 1:0 у 59. минуту, 2:0, Јојић у 91. минуту.
Нови Сад. Стадион : „Карађорђе“. Гледалаца: 9.000. Судија: Фират Ајдинус (Турска) 7. Помоћници: Шеркан Ок и Алекс Ташчиоглу (Турска).
СРБИЈА: Стојковић 7, Рукавина 7, Томовић 7, Настасић 7, Ивановић 7, Станковић ( од 10. Радовановић 7, од 85, Јојић 7,5), Матић 7 (од 59. Миливојевић), Баста 7, Тошић 7 ( од 59. Живковић 7), Тадић 8 ( ОД 78. Петровић), Ђорђевић 6,5 ( од 59. Шћеповић 7).
ЈАПАН: Кавашима 7, Учида 7, Јошида 6,5, Коно 6,5, Нагатомо 6,5, Оказаки 7 ( одн 88 Хавенар), Хасебе 6 ( од 66. Хосогаи), Ендо 6,5, Кагава 7( од 85 Инуи), Хонда 7,5, Какитани 6 ( од 68. Хироши).

Тријумф на пријатељској основи. Фудбалери Србије на „Карађорђу“ су у ревијалном дуелу надиграли селекцију Јапана 2:0 (0:0).

Погодтке за победу изабраника Синише Михајловића постигли су је Душан Тадић, ефектним потезом у 59. минуту меча и дебитант Милош Јојић у самом финишу, када је потврдио победу, па су „орлови“ овацијама „ испраћени са новосадског стадиона и награђени за бољу игру од „самураја“.

Уводно опипавање пулса ривала, оивичено десетоминутном епизодом капитена Дејана Становића, рекордера који је место задњег везног уступио Радовановићу, обележило је тај део фудбалске ревије, у којем је репрезентација Србије имала више од игре и наступала на половини Јапанаца. Гости су, свој први напад забележили управо у 10. минуту , преко креатора Хонде, који је био на позицији иза најиструренијег Какитанија, испред средње и задње линије Јапанаца у којима је било по четворица играча.

Наш тим је наступио са тројицом „средњака „ испред задње линије и тројицом нападача од којих је Ђорђевић био најближи супарничком голу. Ипак, прву изгледнију претњу Јапанцима упутио је „резервиста“ Радовановић, који је у 13. минуту „украо“ лопту одбрани гостију и у трку левом ногом опалио ка голу са дистанце.

Међутим, „бубамара“ је фијукнула поред стативе.

У 24. минуту, наш тим имао је такође прилику захваљујући неспретној реакцији Јошиде, али су нападачи оклевали и изненадна шанса је отишла у неповрат. Два минута касније, Тошић је гађао из слободног ударца, такође замало преко гола.

После инцијативе, која није донела превагу, гости из земље излазећег сунца су се пробудили, ослободили и заиграли конкретније. Тако је у 30. минуту шансу имао Нагамото, када се обрео сам испред Стојковића, али је са „петерца“ шутирао у нашег голмана, који се добро поставио. Узвратио је затим Радовановић, који је повукао лопту од средине терена до зоне шута и опалио као и када је ушао на терен, али је лопта поново прошла крај циља.

У 38. минуту изабраници Синише Михајловића су имали најбољу прилику после центаршута Тадића и повратне лопте Басте са друге стативе пред петерац. Међутим, капитен Ивановић, који је био на правом месту, није успео да погоди  већ је гађао преко гола. Јапанци су имали најизгледнију прилику пред одлазак на одмор, такође из слободног ударца. Хонда је шутирао у леви угао Стојковића и нашег голмана ставио на муке, па му је једини излаз био да лопту избаци у корнер.

НАВИЈАЧИ И ТОЛЕ

Више од 9.000 љуботеља фудбала у Новом Саду направило је леп амбијент на трибинама „Карађорђа“.
Углавном у позоришној атмосфрери аплаудирало се фудбалерима обе екипа за акције и потезе уз повремена скандирања и клицања Србији.
Ипак, навијачи су били најсложнији у већ познатим повицима усмереним ка Томиславу Караџићу, председнику ФСС.

У наставак су обе селекције ушле са више жара, па се борба, истина на средини терена распламсала, али тек са по којом полупретњом на обе стране. Ипак, Јапанци су били конкретнији у 54. минуту када је Оказаки припремио шансу Хонди.

Уследио је снажан шут из прве, али се истакао Стојковић, добром одбраном. Три минута касније, поново је Оказаки у сличној ситуацији послужио Ендоа који је шутирао преко гола.

И, како то обично бива, уследила је казна за промашаје. Из контранапада, Србија је повела. После акције Рукавине по десној страни, Баста је дошао у прилику за шут. Његову лопту, међутим одбили су одбрамбени играчи Јапана, али само до ноге Душана Тадића који прецизним шутем матирао Кавашиму за 1:0.

Одмах после поготка, селектор Михајловић је на терен уместо Ђорђевића, Матића и Тошића, увео Шћеповића, Миливојевића и Живковића а уследио је одговор Алберта Закеронија на другој страни уласком Хирошија и Хосогатија.

Имали су Јапанци сјајну прилику у 70. минуту после акције Хонде, који је на десном крилу упослио усамљеног Кагаву. Фудбалер Манчестер Јунајтеда је упутио „повратну“ лопту Оказакију, али само за неуспео покушај и промашај.

У финишу дуела, „резеврости“ су оправдали улазак на терен. Акцију је покренуо Живковић по левом крилу, пребацио тежиште игре на десну страну Шћеповићу, после чијег центаршута је Јојић само ставио ногу да би лопта скренула у мрежу Јапанаца.