Прочитај ми чланак

Србија ка СП без Јокића, Бјелице, Богдана и Теа?

0

Србија би могла да буде ослабљена у квалфикацијама за СП неиграњем Јокића, Бјелице, Бобија и Богдановића и Теодосића уколико њих двојица одлуче да оду у НБА.

Наиме, челни људи најјаче лиге на свету, неће дозволити Американцима да у току сезоне играју за репрезентацију, што је очекивана одлука.

Фото: М.В.

Али ова информација могла би и нас да захвати, с обзиром да Никола Јокић израста у звезду, Немања Бјелица пружао добре партије, док се од Марјановића очекује да добије знатно већу минутажу.

Још кад овоме придодамо могуће одласке Богдановића и Теодисића преко Атлантика, Србија ће остати без основе тима.

Познато је да НБА клубови не могу да забране страним играчима да наступају за национални тим, али овде ће се створити потпуно друга ситуација, јер ће се квалификације играти у току НБА сезоне.

У таквом распореду, интернационални играчи просто неће имати простора за национални тим и нереално је очекивати да учествују у квалификацијама.

Није Србија једина земља која ће имати проблем, већ ће бројне европске селекције бити суочене са сличним тегобама, а то ће бити поготову балкансе земље Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора чији убедљиво најбољи играчи играју у НБА.

Са Србијом је ситуација мало другачија, јесу горе поменути играчи носиоци ове екипе, али не требамо заборавити на Јовића, Калинића, Симоновића, Радуљицу, Штимца, Кузмића, Недовића и остале играчаекоји ће готово сигурно играти у Европи.

Како ће се ситуација даље одвијати остаје нам да видимо, али врло је вероватно да ће страни играчи у НБА пропустити квалификације, које ће се одржавати у периоду од краја 2017. године до почетка 2019. Победник Олимпијских игара неће имати директно учешће на Светском првенству.