Прочитај ми чланак

СРБИ НA УДAРУ? Ево зашто је Ђоковић међу рекордерима по броју допинг тестова

0

Светска тениска федерација (ИТФ) обелоданила је који тенисер је колико пута био подвргнут допинг тестовима прошле године.

Српски тенисери Новак Ђоковић и Виктор Троицки налазе се у групи од 28 играча и играчица који су највише пута ишли на допинг провере.

Сви они су по седам или више пута тестирани и током турнира и ван такмичења, што значи да су током прошле године контролисани макар по 14 пута.

У Нолетовом и Виктором друштву највише има Хрвата, јер су „мете“ Aнтидопинг агенције често били и Марин Чилић, Иван Додиг и Иво Карловић.

Подсетимо, Троицки и Чилић су већ били под суспензијама, па не чуди што су редовни на допинг тестовима.

Додуше, Виктор није био допингован, већ је после меча са Јарком Ниеминеном у Монте Карлу 2013. године, замолио медицинског радника да вађење крви одложи за дан касније јер се осећао лоше.

Молба му је услишена, али је ИТФ то схватио као одбијање, па га је казнио. Троицки је био ван терена 18 месеци.

С друге стране, Чилићу је исте у крви пронађена недозвољена супстанца никетамид, због чега је паузирао четири месеца, на колико му је смањена првобитна казна од девет месеци.

Ђоковић је често на „удару“ због постизања врхунских резултата. Тако су 14 или више пута допинг тесту подвргавани и Енди Мареј, Стен Вавринка, Кеи Нишикори, Милош Раонић…

У ову групу спада и Aна Ивановић, али је нема на списку, јер је прекинула са активним играњем тениса.