Прочитај ми чланак

СПОРТИСТИ ЋЕ ГA СЛAВИТИ, A КЛAДИОНИЦЕ ПРОКЛИЊAТИ: Путин донео одлуку о којој ће се тек причати!

0

putin-kremlinru-650x401

У најновијим смерницама руској влади председник Владимир Путин потписао је и листу упутстава коју је предао „Већу за развој физичке културе и спорта“ и надзорном одбору домаће независне и непрофитне организације „Организацијски одбор – Русија 2018“.

Између осталог ту се налази и предлог о опорезивању кладионица. Све то је упутио и Влади Руске Федерације.

Документ предвиђа „обвезу да организатори игара на срећу и кладионице део профита поклоне за организовање спортских догађаја на којима ће учествовати руских тимови и спортисти, те за финансирање спортских активности које ће одредити Влада Руске Федерације“.

Раније ове године је руско Министарство финансија предложило да се корисницима услуга и власницима кладионица за следеће пореско раздобље на добитак већи од 4.000 рубаља уведе порез на доходак од 13 одсто, а новац тако прикупљен ће ићи у државни буџет.

Документ мора постати закон до 1. јуна следеће године, а попис субвенционисаних спортских субјеката ће одредити влада.

Према подацима владиних агенција и министарстава од овог љета, руске кладионице имају годишњи промет од 150 милијарди рубаља, од чега се ученсицима игара на срећу исплати нето добит од око 2,5 милијарде рубаља. У Русији је регистровано око 25 кладионица које примају опкладе и путем интернета.

Крајем 2014. су Фонбет кладионице имале највећи удео у интернет клађењу (21,4 одсто). На другом месту је Балтбет (14,3 одсто), а трећа је Кладионица Пуб (11,6 одсто), преноси Вестифинанце.

Дакле, рачуница је једноставна. Уместо организатори игара на срећу и власници кладионица, али и физичке особе које освоје добитак већи од 4.000 рубаља, 13 одсто од добити ће узимати држава и улагати у спорт.

Мали уступак кладионицама је да ће им се омогућити оглашавање у медијима, односно на телевизији и радију, часописима, интернету и на стадионима, преноси РБЦ.

Према власнику московског НК „Спартак“, Леониду Федуну, закон и ова одредба ће донети додатни приход спорту генерално, а фудбалу посебно.

„Погледајте, примера ради, Премјер лигу у којој су кладионице сваки други спонзор екипе. Тренутно посао клађења цвета. Људи троше много новца на опкладе и клађење, а део тог новца ће се дати клубовима да попуне буџет“, рекао је Леонид Федун а преноси Тасс.

У сваком случају, ово је одлука Кремља због које ће негодовати кладионице и корисници њихових услуга, док ће је поздравити спортисти и клубови који у овоме виде прилику да побољшају услове за тренинг и такмичења.

Извор: Altermainstreaminfo