• Почетна
  • СПОРТ
  • Шпански шамар српским кошаркашима и еуфоричној нацији
Прочитај ми чланак

Шпански шамар српским кошаркашима и еуфоричној нацији

0

sp-srbi1

(Вечерње новости)

Тежак пораз од првог фаворита (60:90) није оборио заставицу с којом је наш тим стигао на ЕП, јер га очекује борба за пласман на СП 2014.

Полуфинални снови Србије живели су два дана. Толико је прошло од сазнања да ће у четвртфиналу Европског првенства у Словенији играти против Шпаније, актуелног европског владара. Јуначки покличи, који су стизали изван Ивковићевог јата, замрли су пре него што су “орлови” схватили шта их је снашло.

Тежак пораз од првог фаворита (60:90) треснуо је шамар еуфоричном образу нације, али није оборио заставицу с којом су српски кошаркаши стигли на Евробаскет. Пред њима је и даље главни циљ, одлазак на Светско првенство наредне године, односно једна победа у две утакмице за пласман до седмог места. Прву меч-лопту имаће у четвртак (14.30) против пораженог из дуела Словеније и Француске.

Ако су Шпанци прогутали понос и измакли се Италијанима с намером да стану на пут неискусним Дудиним момцима, ток прве четвртфиналне утакмице оправдао је њихову неспортску игру. Прорачун је био математички прецизан, као и спортска игра “фурије” у инквизиторски суровом маниру.

Српски репрезентативци, ментално неспремни за црвену олују, тумарали су у вртлогу, свако за себе, раздвојени од групе с којом су тако далеко догурали у алпској експедицији. Скоро савршена шпанска читалачка одбрана претворила је тим у прост скуп појединаца, а појединачно нико осим Американаца не може да се мери са двоструким узастопним европским шампионом.

sp-krstic

Капитен Крстић, најбољи центар у досадашњем делу шампионата, био је потпуно одсечен од својих млађих следбеника. Између њега и њих, на линији додавања, константно су вребале брзе руке Рубија и Калдерона, свесних да се главобоља у овом мечу лечи у рекету.

Болове су оставили свом наивном противнику који је, срљајући из грешке у грешку, рвајући се са олако потрошеним самопоуздањем и надмоћним ривалом, с неверицом зурио у семафор. Можда су неки од њих помислили да је у квару када је на крају прве четвртине показивао 21:5 за Шпанце. У испрошеном нападачком учинку био је само један кош из игре после насумичног шута борбеног Калинића.

Узалуд је Ивковић држао мотивационе говоре: “Главе горе, схватите да можемо…” Први пут суочени са силом једне од најбољих генерација у историји европског баскета, у главама су већ видели себе под точковима “фурије”.

Кошмар је убрзо постао стварност. Када је “покварени” семафор у трећој четвртини исписао 40 поена предности за бруталне Шпанце (29:69), нашим репрезентативцима остало је да прогутају тешко повређени понос и почну да размишљају о сутрашњем дану. Један нокаут не би смео да им окрене свет наглавачке, нити да српску јавност окрене против момака који грб носе у срцу, а не на дресу. Биће још четвртфиналних утакмица…

СРБИЈА – ШПАНИЈА 60:90
ДВОРАНА “Стожице”. Гледалаца: 7.610. Судије: Христодулу (Грчка), Латисевс (Летонија), Дожаи (Хрватска).
СРБИЈА: Недовић 6 (5-3 за два, 4-0 за три), Немања Крстић 3, Мицић 8 (4-2 за два, 1-1 за три, 3 ас), Богдановић 2, Бјелица 2, Марковић, Калинић 2, Гагић 7 (5 ск), Ненад Крстић 4 (4-1 за два), Анђушић 11 (2-1 за два, 6-2 за три), Катић 11 (10-5 за два), Штимац 4 (5 ск).
ШПАНИЈА: Агилар 8, Фернандез 19 (4-4 за три), Родригез 22 (11-7 за два, 5-2 за три), Реј, Калдерон 3, Рубио 5 (6 ас), Клавер 9, Сан Еметерио 6, Љуљ 5, Гасол 7 (6 ас), Габријел 4, Мумбру 2.
По четвртинама: 5:21, 18:27, 16:25, 21:17.

ПОЗНАТИ
У Љубљану су, с намером да подрже кошаркаше Србије у четвртфиналу, дошла многа позната лица из света спорта. На дан су у словеначку престоницу стигли Марко Пантелић, Мирослав Берић, Горан Ћакић, Жарко Чабаркапа, Предраг Дробњак… Од четвртка су ту И Зоран Радовић И спортски директор Бајерна Марко Пешић. Од раније је, на свим мечевима тренер Душко Ивановић И некадашњи играч Иво Накић.