Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Пазите се Мажића! (Статистика)

0

mazic-27

Окршај Аргентине и Ирана (18 часова, РТС2) у другом колу групе Ф на Светском првенству у Бразилу биће посебно интересантан љубитељима фудбала у Србији, јер ће правду делити најбољи српски арбитар Милорад Мажић, са помоћницима Милованом Ристићем и Далибором Ђурђевићем.

Биће то други пут да Мажић дели правду Лионелу Месију, пошто је то већ једном имао прилике да то учини на мечу Лиге шампиона када је играла Барселона против Спартака (3:2). Али далеко од тога какав ће третман имати Меси код Мажића, овај дуел је веома битан за српског судију, јер уколико и данас буде добро одрадио посао, врло је реално очекивати га на теренима широм Бразила у нокаут фази Мондијала.

Кладионице: Мажић даје први картон – Иранцима!У мору специјалних игара поводом Мондијала, кладионице су и овог пута дале занимљиве опкладе за меч „гаучоса“ и Ирана.
Тако, букмејкери цене да ће Мажић први жути картон показати Иранцима (квота 1.55), а највећа је шанса да ће се то догодити после 28. минута.Очекује се, међутим, да неће бити више од пет картона на мечу (1.50 коефицијент), а што се тиче пенала, квота је 3.20 да ће Мажић бар једном показати на белу тачку у току сусрета.

Да са Мажићем нема шале, најбоље говори први меч који је судио на Светском првенству:

Португалци су прошли као боси по трњу, али сасвим оправдано. Прво је доделио једанаестерац за „панцере“ који је Милер реализовао, да би недуго затим и Пепеу показао пут у свлачионицу.

Ништа другачија није ни статистика из досадашњих мечева Лиге шампиона, Лиге Европе и квалификација за СП и ЕП.

Најоштрији је био у Лиги Европе, где је за пет сезона доделио чак 90 картона, на 18 утакмица, што значи да у просеку по сусрету пет пута показује жути. Шест пута је показао и црвени играчима, што је просек од 0,33 по мечу.

Што се тиче Лиге шампиона, ту је био нешто блажи, пошто је за четири сезоне, на 12 утакмица, показао 56 жутих и два црвена. Дакле, просек од 4,6 по мечу, уз 0,16 искључења по мечу.

Када су у питању пенали, Мажић се није либио да чак 13 пута најстроже казни неку од екипа, на 39 мечева, што значи сваку трећу утакмицу.

Дакле, када се подвуче црта у међународним утакмицама, Мажић просечно показује жути картон на 19 минута, а свира пенал на 270 минута. Иначе, на Мондијалу важи правило да када играч добије два жута картона на два меча, прескаче наредни.

Црвени картони на СП
Макси Переира (Уругвај)
Паласиос (Хондурас)
Пепе (Португал) – Мажић
Кацуранис (Грчка)
Сонг (Камерун)
(Ало.рс, фото: Профимедиа)

Досадашњи пенали на Мондијалу (сви прецизни):

Бразил – Хрватска (пенал за Бразил)
Немачка – Португал (за Немачку)
Шпанија – Холандија (за Шпанију)
Уругвај – Костарика (за Уругвај)
Француска – Хондурас (за Француску)
Аустралија – Холандија (за Аустралију).