Прочитај ми чланак

СП БРАЗИЛ: Покрадена Босна избачена са Мундијала

0

bosna nigerija fudbal 576301_ig

Фудбалери Босне и Херцеговине постали су први дебитанти на Мундијалу који нису прошли групну фазу од 1982. године, јер су поражени у другом колу групе Ф од репрезентације Нигерије са 1:0, додуше уз помоћ судија.

„Змајевима“ је неоправдано поништен чист гол када је Един Џеко у 21. минуту затресао мрежу ривала, јер је само помоћник главног судије Питера О’Лирија видео да је нападач БиХ у офсајду, иако је био у дозвољеној позицији.

Нигерија – БиХ 1:0 (1:0)

Стадион: Пантанал – Кујаба. Судија: Питер О’Лири. Стрелац: Одемвинги у 29. минуту за Нигерију.

Нигерија: Ењеама, Емброс, Јобо, Омеруо, Ошанива, Онази, Микел, Муса (од 65. Амеоби), Одемвинги, Бабатунде (од 75. Узоењи), Еменике.

Босна и Херцеговина: Беговић, Бешић, Спахић, Шуњић, Мујџа, Медуњанин (од 64. Сушић), Пјанић, Лулић (од 58. Салиховић), Мисимовић, Хајровић (од 57. Ибишевић), Џеко.

Пулени Сафета Сушића као да нису могли да се опораве од тога, па су капитулирали осам минута касније, после још једне дискутабилне ситуације у Бразилу.

Еменике и Спахић су били у дуелу на десној страни, капитен Босне је оборен док се градио, али судија са Новог Зеланда није свирао фаул, што је Еменике искористио да у наставку акције пронађе Одемвингија који је матирао Беговића за 1:0.

Водећим голом искусни нападач се побринуо за обарање два рекорда. Са 32 године и 341 даном постао је најстарији стрелац Нигерије на светским шампионатима и надмашио Рашидија Јекинија који је са 31 годином и 313 дана затресао мрежу Бугарске у тријумфу од 3:0 пре тачно 20 година, на Мундијалу у САД.

Уједно, погодак Одемвингија био је 18. за „супер орлове“ на светским првенствима, па су сада најефикаснија афричка репрезентација, што је био Камерун са поготком мање.

Босна није могла до изједначења, иако је до примљеног гола била боља на терену, а онда више није имала ни снаге ни идеје, што се није променило ни после повратка из свлачионица. Највише су се трудили Пјанић и млади Бешић, али то није било довољно јер су Џеко, Мисимовић, резервиста Ибишевић и остали били прилично невидљиви, док је Џеко само у финишу успео да погоди стативу.

Нигеријци су физички доминирали, могли и да удвоструче вођство да Беговић није одлично интервенисао и ногом зауставио шут усамљеног Еменикеа са ивице петерца искоса са леве стране. На крају су се бранили и са 10 играча у свом казненом простору, и дошли до вредна три бода, можда и пресудна да одлазак у нокаут фазу.

Босна ће кући после дуела са Ираном у трећем колу, коме треба победа и да Нигерија изгуби од Аргентине, а „супер орлови“ могу даље чак и у случају пораза.

(Blic)