Прочитај ми чланак

Снажан отпор Бруксбија, Ђоковић преокретом до четвртфинала

0

Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале УС опена, пошто је савладао Џенсона Бруксбија из САД са 1:6, 6:3, 6:2, 6:2 за два сата и 59 минута игре.

Ђоковић ће се у четвртфиналу састати са Матеом Беретинијем из Италије, који је у четири сета избацио квалификанта Оскара Отеа.

Био је то 79. тријумф у Њујорку за Ђоковића, чиме се изједначио са Андреом Агасијем, а више победа имају Федерер (89) и Конорс (98).


Млади, 20-годишњи Американац пружио је више него достојан отпор Ђоковићу, а други сет био је један од најбољих на турниру.

У првом гему меча је Новак имао брејк лопту, али је Бруксби одлично одсервирао. Био је то један од ретких директних поена Американца из сервиса, али је зато био супериоран у дужим разменама – Ђоковић је много грешио, није успевао да пронађе углове, а својим необичним стилом игре, Бруксби је уносио пометњу у Новакову игру.

Американац је за пола сата игре направио само једну неизнуђену грешку и убедљиво добио први сет.

Иако је Ђоковић брејком започео други сет и повео 3:0, Американац успева да спречи дупли брејк, а да затим у спектакуларном гему који је трајао 20 минута дође до брејка, и то из шесте брејк прилике. У тим тренуцима се Новак вадио сервисом, али са основне линије је чешће био у подређеном положају.

 


Био је то ветар у леђа за Бруксбија, али већ у наредном гему, Ђоковић му исисава ту енергију. Можда и кључни поен у мечу био је онај на 40-30 за Американца при резултату 3:2 за Новака у другом сету – била је то невероватна дефанзива, у којој је Новак изванредан лоб ривала успео да врати и да на крају освоји поен.

Прву брејк лопту није реализовао, али на другој јесте, искористио је лош дроп шот Бруксбија и повео са 4:2. У преостала два гема, Новак је збирно изгубио један поен, па је изједначио у сетовима.

Обојица су се физички мучили у другом сету, али је Новак био видно свежији на старту трећег, и одмах је направио брејк. У следећем гему, Ђоковић сервис-винером спасава брејк лопту, била је то последња брејк прилика за Бруксбија у целом мечу.

Није се момак из Сакрамента предавао, борио се до краја, али Ђоковић је тада већ био сигурнији, одапео и неколико бекхенда по паралели. Нарочито добар био је четврти сет, па је Новак завршио посао дуплим брејком.