Прочитај ми чланак

Славиша Стојановић је Рајкардов ђак

0

sp-slavisa-stoj(Новости)
Славиша Стојановић је преко ноћи изашао из анонимности на српској спортској позорници и стао право под најјаче рефлекторе на овим просторима. О новом тренеру Црвене звезде доскора се знало тек понешто, а из дана у дан на видело излазе нове информације и детаљи из живота и каријере 43-годишњег Љубљанчанина рођеног у Горњем Дејану крај Власотинца.

Да је Домжале прво увео у лигу, а онда двапут заредом био првак с тим скромним клубом одавно се зна, као и податак да је био асистент Срећка Катанеца у Емиратима, а 14 месеци је без великог успеха обављао и функцију селектора Словеније.

Ипак, српску јавност нарочито је заинтригирала Стојановићева страст према музици. На сајту „Јутјуб“ доступни су видео клипови с концерта словеначког бенда „Биг фут мама“, с којим и нови Звездин тренер у правом рокерском стилу свира електричну гитару. За Стојановића кажу да обожава ЕКВ и „Металику“, као и да својевремено није прешао у Олимпију јер је одбио да ошиша дугу косу… Да ужива у дружењу с музичарима видело се и почетком јуна ове године, када је као селектор предводио репрезентацију естрадних уметника (појачану бившим асовима Џонијем Новаком и Грегом Жиданом), своје земље на незваничном светском првенству у Москви.

Дакле, у Звездиној свлачионици дефинитивно се неће слушати народњаци, али хоће фудбалска филозофије Франка Рајкарда. Чувени Холанђанин је један од учитеља Славише Стојановића, пошто је на почетку тренерске каријере провео одређени период учећи од њега у Барселони, као и од Данија Блинда у Ајаксу.

Словеначки новинари наводе да Славе, како га они зову, практикује игру у формацији 4-2-3-1, која је у последње време постала „мејнстрим“ у светском фудбалу. Иако је често насмејан и опуштен, на терену (било да је тренинг или утакмица) инсистира на максималној дисциплини, што наговештава и увођење германских нота у помало комотни балкански, спортски „мелос“…

АСИСТЕНТ ЕЛЗНЕР

СТОЈАНОВИЋ се прикључио експедицији Црвене звезде у уторак и одржао први састанак са стручним штабом. Нови тренер у среду вероватно неће водити екипу у контролном мечу против Крке, већ ће искористити прилику да „сними“ карактеристике играча који буду добили шансу. Према још незваничним информацијама, Стојановићу би као први асистент требало да помаже Марко Елзнер, првотимац Црвене звезде средином осамдесетих.