Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: Откривено како на допинг тестирају Рафаела Надала, а како Новака Ђоковића

0

НОВАК Ђоковић има верну армију својих присталица, а она је ових дана потпуно шокирана најновијим сазнањима везаним за допинг тестирања најбољих тенисера данашњице.

Наиме, Међународна тениска федерација (ИТФ) у својим документима држи и податке о томе колико је који играч и која играчица тестиран на недозвољна средства. У обзир се посебно узимају допинг тестирања на самим турнирима, а посебно ван њих.

У том документу, о 2021. години (за 2022. нису још комплетирани подаци, јер 2022. још увек траје), најпре се наводи да „нису усписивана допинг тестирања у режији домаћих институција које се баве контролом спортиста по овим питањима“, већ искључиво термини када су тестове обављали међународни допинг контролори.

И, испрва све делује „сјајно и бајно“, све је „под конац“ – Новак Ђоковић је у сезони за нама одиграо 13 турнира, а на тих 13 је 13 пута тестиран. Надал је одиграо седам, а 12 пута је морао да даје узорке, сада пензионисани Федерер је 2021. одиграо пет турнира, девет пута је тестиран, и тако редом…

Присталице Рафе и чувеног Швајцарца су, када је овај документ постао јаван, почеле по друштвеним мрежама да указују како су њихови љубимци „стално на турнирима тестирани, чак и више од Нолета“, али… Постоји ту једно велико „али“ на које указују навијачи Ђоковића.

Драстична разлика у тестирању на турнирима и ван њих!

Наиме, и Надал и Федерер су огроман део прошле сезоне провели ван такмичења, опорављајући се од озбиљних физичких тегоба. Надал је чак успео да само 141 дан од фотографисања да је на штакама (11. септембра 2021) освоји гренд слем титулу (Аустралијан опен је, у одсуству депортованог Ђоковића, освојио 30. јануара 2022).

А имајући у виду да се велики број допинг средстава користи управо ван такмичења, што због опоравка, што због „додатних ефеката“ који се потом искажу када надметања дођу на ред, логично је да се они који с турнира одсуствују – чешће од других тестирају.

Међутим…

Документ ИТФ-а показује да су, када је о тениској елити реч, Роџер Федерер и Рафаел Надал најмање тестирани ван турнира.

Примера ради, највише је ван такмичења тестиран Рус Андреј Рубљов, у десет наврата. По девет пута је то 2021. године задесило Каспера Руда и Феликса Ожеа-Алијасима, а осам пута је ван турнира тестиран Новак Ђоковић, као и Јаник Синер. У седам наврата се то десило Данилу Медведеву и Камеруну Норију, а Роџер и Рафа…

Федерер је свега три пута тестиран ван турнира у 2021. години, а играо је на само пет такмичења, па је питање које Нолетови навијачи масовно постављају на друштвеним мрежама – зашто је само толико пута Швајцарац контролисан?

А још гласније се тражи одговор – зашто је Рафаел Надал само у два наврата, током целе 2021. године, тестиран ван турнира (одиграо их је седам, што је „ништа“ наспрам, рецимо, 27 турнира које је одиграо Јаник Синер, или 26 Камерон Нори).

– Питам се како то да је Надал тестиран само двапут ван такмичења, посебно у години у којој је толико ван турнира. Шта, нисте могли да га нађете? А нашли Штруфа 15 пута ван такмичења, Милмана 12…, пита се једна љубитељка тениса.

Колико је запањујућ податак о томе колико се (не) тестирају Рафа и Роџер ван турнира, можда најбоље сведочи да је један наш репрезентативац, Никола Ћаћић, тестиран ван такмичења колико Надал и Федерер заједно.

Олга Даниловић је више пута и од Шпанца и од Швајцарца морала на тестирање (4), Ласло Ђере је тестиран 13 пута на турнирима, а пет пута ван њих, Миомир Кецмановић има „допинг-тест учинак“ од 13 тестирања на надметањима и девет пута ван њих, Филип Крајиновић је на 10-7, Пеђа Крстин је више пута тестиран од Роџера и Рафе (четири пута ван турнира), Александра Крунић такође (пет), Душан Лајовић и Нина Стојановић су више пута морали да се дружи с допинг контролорима него с неким ривалима (13+10 је његов „учинак“, а 13+7 њен), млади Хамад Међедовић је морао да даје узорке често колико и Рафа, двапут у 2021., а Новак Ђоковић, подсетимо, 13 пута на турнирима, у осам наврата ван њих.

Поглед на документ ИТФ-а открива и да још неке велике звезде тениса нису баш често тестиране (на пример, Серена Вилијамс, у целој 2021, само трипут на турнирима, а двапут ван њих), па можда и не чуди што се љубитељи тениса питају – какви параметри одлучују, и ко су људи који доносе одлуке, кад ће и колико неки тенисер или тенисерка да буде тестиран ван турнира?

Нико не каже да су поменути великани тестова користили недозвољена средства, такве оптужбе би биле потпуно непримерене, али судећи по овом документу, статус који имају, делује као да су… недодирљиви.

А то баш и није праведно, у спорту у коме би требало да сви имају једнака права и једнаке обавезе.

Отуда и незадовољство, пре свега Нолетових навијача, на друштвеним мрежама, где се у први план истиче да, када се саберу сва тестирања, на турнирима и ван њих, Новак Ђоковић је тестиран 21 пут прошле сезоне, а Рафаел Надал само 14 пута. Није мало број оних присталица српског аса који изнова указују прстом на Рафу, цитирајући и изјаве неких страних медицинских стручњака да је у питању „шампион под знаком питања“.

По допинг контролама на којима су били у 2021, у мушкој конкуренцији „рекордери“ су Рикардас Беранкис (27), Андреј Рубљов (26), Хјеон Чунг и Јан Ленард ШТруф (25), док је тик иза њих Душан Лајовић (23). Код дама је чак 36 пута узорак морала да даје Барбора Крејчикова, једна мање Елизавета Коклина, а следе Јелена Остапенко (30), Ива Својнтек (29), Џесика Пегула и Катерина Синиакова (23) и остале.

Новак Ђоковић – наредни турнир

По распореду који је објавио на свом званичном сајту, наредни турнир на коме ће Новак Ђоковић играти је париски мастерс, који се у престоници Француске одржава од 31. октобра до 6. новембра. У прошлогодишњем издању овог турнира, Новак Ђоковић је освојио титулу победивши на путу до ње Мартона Фучовича, затим му је Гаел Монфис предао меч без борбе, а онда су уследили тријумфи над Тејлором Фрицом, Хубертом Хуркачом и, у финалу, над Данилом Медведевим после преокрета – 4:6, 6:3, 6:3.