Прочитај ми чланак

ПСЖ ПРЕД ИЗБАЦИВАЊЕМ: Прете им санкције УЕФА због кршења финансијског фер-плеја

0

Француски спортски лист "Екип" наводи да су спонзорски уговори "препумпани" у књигама, јер је њихова стварна вредност 87, а не 138 милиона евра.

Нове претње богатим Парижанима из Европске куће фудбала, овога пута још озбиљније. Француски лист „Екип“ пише како је УЕФА поново запретила Пари Сен Жермену жестоким санкцијама због непоштовања финансијског фер-плеја, чак и избацивањем из Лиге шампиона. И раније су стизала упозорења, али их је мало ко озбиљно схватао.


Из Ниона су сада најавили отварање истраге против појединих клубова међу којима су и Парижани, јер се сумња да нису представили прави приказ својих пословања и да су намерно „искривљени“ подаци са спонзорским уговорима.

„Екип“ иронично констатује да је „балансирање рачуна за ПСЖ једнако тешко као освајање Лиге шампиона“ и додаје да финансијско контролно тело УЕФА још од 3. јула ради на његовом случају.

Такође, „Екип“ наводи да су спонзорски уговори са компанијама из Катара „препумпани“ у пословним књигама, јер је њихова стварна вредност 87, а не 138 милиона евра.

Као пример се наводи уговор са компанијом „QТА“, која је главни спонзор клуба. Према проценама Контролног тела стварна вредност уговора је 58, а не 100 милиона евра како се наводи у финансијским књигама првака Француске.

По тој рачуници, Пари Сен Жермен је у годишњем дефициту од 84 милиона евра, што је далеко изнад дозвољене границе од 30 милиона прописане од стране УЕФА приликом доношења закона о финансијском фер-плеју.

Зато се и све више спекулише да би УЕФА могла да буде строга у санкцијама, од забране довођења играча, задржавања прихода остварених у Лиги шампиона, па све до избацивања екипе из такмичења.

УЕФА планира да поново „прочешља“ и трансфере две највеће звезде тима, Нејмара и Килијана Мбапеа. „Екип“ додаје да је потребно наћи 150 милиона евра како би се ускладили рачуни због њихових енормних плата.

ЗВЕЗДА ЧЕКА РАСПЛЕТ

УКОЛИКО би УЕФА изрекла најтежу казну избацивањем из Лиге шампиона, Парижанима би се избрисали сви резултати у групи Ц. Црвена звезда би аутоматски обезбедила пролеће у Европи. Минимум би као трећепласирана наставила такмичење у Лиги Европе, а у случају да се домогне прве или друге позиције, пласирала би се у осмину финала ЛШ.