Прочитај ми чланак

Први званични СНСелектор

0

Пут од тренерског до селекторског посла изгледа води преко страначке фотеље.

Тренер Младости и повереник Српске напредне странке у Лучанима Ненад Миловановић Нешко именован је за селектора младе репрезентације Србије (играчи до 21 године).

FOTO: YouTube

Није тајна да су многи селектори, чак и „А“ репрезентације, деценијама уназад били симпатизери владајућих странака, али ово је први пут да је на ту позицију именован неко ко је званични страначки функционер.

„Искусни стручњак који одлично познаје прилике у српском фудбалу јер је годинама присутан на елитној сцени“, званично је образложење Фудбалског савеза Србије о мотивима за избор новог селектора. Иако није у питању трофејни стручњак, што можда не мора да буде главна референца за тренера у млађим категоријама, Миловановић није у каријери имао прилику да ради са јуниорима и да ствара играче. У клубовима у којима је радио углавном је имао већ формиране фудбалере, а једини познати играч на чији је развојни пут делимично утицао је садашњи дефанзивац Црвене звезде Немања Милуновић. Највећи тренерски успех у каријери остварио је са Младости тиме што је успео да је сачува у Суперлиги, док се ни у једном другом клубу где је радио није задржао дуже од сезоне. У иностранству никада није радио као тренер.

Миловановићу се као тренеру највише замера да га „гура“ отац Радош Миловановић, вишедеценијски директор фабрике за производњу оружја „Милан Благојевић“ у Лучанима. Јавна је тајна да је Миловановић сениор обезбеђивао сину довођење најбољих играча из Младости у сваки други клуб који је тренирао, као и да је спонзорствима у име фабрике коју води убеђивао руководиоце да ангажују сина. У жижи јавности био је у јуну када је против њега и још двојице руководилаца „Милана Благојевића“ подигнута оптужница због погибије двојице радника 2017. године.

Тужилаштво у Чачку је одлучило да оптужницу због „тешког дела против сигурности и изазивања опасности необезбеђивањем мера заштите“ подигне тек две године после несреће, а непосредно пошто је председник Александар Вучић обећао оцу једног од погинулог младића да ће истражити тај случај. За разлику од Тужилаштва, Агенција за борбу против корупције није видела ништа спорно у томе што је пуковник Миловановић прошле године позвао све раднике у фабрици да гласају на локалним изборима за СНС, а потом затражио „аплауз који ће да се чује до Београда и Александра Вучића“.

Фудбалери које су током каријере играли са Нешком Миловановићем кажу да је био велики таленат, али да није био довољно амбициозан управо због тога што је знао да ће му отац обезбедити место у тиму. Они које је тренирао тврде да је веома коректан за сарадњу, али да је каријеру изградио на дефанзивним тактикама, те да није од материјала за вођење великих клубова, због чега га никада нису позвали Црвена звезда и Партизан. Познато је да тренинге воли да води тако што на центру терена седне у пластичну столицу, а по великим врућинама уме да затражи од сарадника и да му донесу сунцобран. Кажу и да када играч нешто погрешно уради уме да му лупи јачу чвргу, такозвану мацолу, у виду педагошке мере, али да никада није ауторитет покушавао да наметне на силу.

За разлику од оца, није познат случај да је од својих играча тражио да гласају за СНС или да се политички изјашњавају. Иако је познато да је политички увек био близак уверењима свог оца, активно се у владајућу странку укључио тек прошле године. Повереник СНС за Лучане постао је у јануару, непосредно после локалних избора у чију се регуларност увелико сумња, када је у том месту упркос нерадном дану боравила и тадашња државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Дијана Хркаловић.

Упућени тврде да га је на место повереника „натерао“ отац како би потом могао да код челника ФСС интервенише да добије позицију у Савезу. Да политика врти где „бургија неће“ сведочи и то да се према тврдњи медија по именовању за селектора најпре помирио са суграђанином и новим спортским директором ФСС Владимиром Матијашевићем, с којим је наводно годинама био у завади.

Нешко Миловановић је јуче у кратком разговору за Данас поручио да ће о свом именовању причати на конференцији за медије коју ће сазвати ФСС. Његов отац Радош Миловановић тврди да политика нема везе са именовањем сина на место селектора.

– Ма какви, откуд вам уопште идеја да политика има везе са тиме. Он годинама ствара резултате са Младости и немојте ми сада стајати на муку због тога што нам одлази. Његова је одлука да прихвати позив репрезентације и ја му желим све најбоље. Надам се да ће и даље остати укључен у рад Младости преко својих сарадника јер би екипи много значио – изјавио је за Данас Радош Миловановић.

Новинар Слободан Георгиев наводи за наш лист да није изненађен именовањем Миловановића за селектора младе репрезентације.

– Та одлука ФСС је нажалост очекивана. Чуди ме да није спроведена раније јер се зна да владајућа странка о свему одлучује, па и о томе. Опште је познато да откако је Кокеза постао председник ФСС тамо раде само СНС кадрови или његови ортаци. Тако ни ово именовање није ништа необично јер циљ нису резултати него удомити све кадрове. Они немају жељу да направе нешто већ само да реше своја лична питања – сматра Георгиев.

Лидер Двери Бошко Обрадовић упозорава да више нема дилеме да владајућа партија одлучује о свему чак и у фудбалу.

– То је нормално у ненормалном политичком систему у коме све функционише под контролом владајуће партије. Са оца на сина, од кума за кума, буразерске шеме и комбинације, страначке линије, партијска држава… Испада као да мимо СНС у Србији нема живота – закључује Обрадовић.

Деби против Русије 6. септембра

Нешко Миловановић је на клупи младе репрезентације Србије наследио Горана Ђоровића, који је недавно на Европском првенству доживео дебакл (пораз на сва три меча). „Орлићи“ се у квалификацијама за ЕП 2021. налазе у групи са Русијом, Пољском, Бугарском, Летонијом и Естонијом. Први меч играће 6. септембра у Саранску против Русије, а четири дана касније угостиће Летонију у Новом Саду.

Тренерски пут Миловановића

2007 Младост Лучани

2008 Борац Чачак

2009 Јагодина

2010 Металац

2010 Борац Чачак

2011 Металац

2012 Напредак

2013 Младост

2013 Напредак

2014 Младост

2019 Србија У21

ФСС „одрезује“ ко ће у Прву лигу

Именовање Нешка Миловановића за селектора младих није једина чудна одлука ФСС. Савез је после иступања Борца из Прве лиге Србије изненадио јавност одлуком да његово место попуни Нови Пазар, који је био последњи на табели. Подсетимо, недавно је ФСС уместо Бежаније, која је такође иступила, у Прву лигу угурао Колубару, која је била трећа у Српској лиги Београд (другопласирани ИМТ остао у трећем рангу такмичења). Сада је примењен потпуно другачији принцип, те је последњи с табеле остао у лиги, док ће они клубови који су завршили изнад Новог Пазара ипак испасти у нижи ранг. Слогу из Пожеге, која је друга у Српској лиги Запад, такође нико није ни питао жели ли као Колубара да уђе у Прву лигу.