Прочитај ми чланак

Пауновић: И ова српска генерација је нешто посебно!

0

veljko-paunovic-1384216540-395845

Расли су из дана у дан, ништа још нису освојили, али су већ генерација за понос.

Српски фудбалски омладинци обезбедили су учешће на Европском првенству (од 19. Јула у Мађарској), на којем ће пре свега тражити место међу шест од осам, јер је оно и улазница за шампионат планете, што је тренутно сан овим талентованих момака.

– Ово је генерација која има изузетан победнички менталитет. Фокусирана је на све задатке које им постављамо. Сви имају феноменалан однос према обавезама и надам се да ће да задрже дух и да ћемо на најбољи начин за велики изазов који нас чека у Мађарској –прича селектор Вељко Пауновић.

Прича је почела пре отприлике две године, на првом окупљану у Пазови, у српској „кући фудбала“. Млади тренер, који је невероватно посвећен послу, спремио је за почетак сарадње један занимљив видео – сећање на Чиле 1987, сећање на југословенски млади тим који је покорио планету.

– Порука је била да верују у себе, јер и ми можемо да се боримо за неки наш Чиле или дођемо макар близу – истиче Пауновић.

– Знам да ови момци много и вреде и могу, али увек ћемо, као и до сада, ићи корак по корак. Први циљ је пласман на СП, што значи да морамо да будемо међу шест најбољих на ЕП. На први поглед то је лако, па само два од осам учесника неће успети у томе.

Пауновић, међутим, зна да ће можда морати и да се суочи са проблемима. Питање је на кога ће моћи да рачуна.

– Надам се, што је нормално, да ћу моћи да рачунам на најјачи тим, мада је термин незгодан, јер наши најбољи клубови играју квалификације у Европи – каже Пауновић.

На завршном квалификационом турниру све се, испоставило се, решавало већ на старту. Србија је до бода у судару са Турском (1:1) дошла тек у 96. Минуту. Касније су Исланд (6:0) и домаћин Ирска (3:1) били лак плен, а Турци нису могли ни да се приближе у одлучујућој гол разлици.

– Гол је дело Максимовића, али га је постигла читава репрезентација. Веровали смо до последњег секунда да нећемо да изгубимо. Тај гол у последњим тренуцима је огледало овог тима, који има још много тога да каже. Био сам близу четвртог судије и приликом прекида чуо да је остало само 20 секунди. Рекао сам Ристићу да нам је ово последња шанса. Он је све што уме уложио у тај прекид, Максимовић је напао простор и погодио. Испоставило се да нам је тај погодак донео пласман и велику срећу. А није био случајан, већ последица нечега што радимо и вежбамо од првог окупљања – радо Пауновић врти филм.

Сада ће „орлићи“ бранити круну коју су прошлог лета освојили момци предвођени Љубинком Друловићем са клупе.

– Домети су нам високи, имамо феноменалну атмосферу иако ништа конкретно још нисмо урадили. Моја највећа жеља ја да и даље будемо ми, оно што смо били од првог тренинга до данас. Сигуран сам да онда бар први од снова неће изостати, а то је толико жељени одлазак на Светско првенство – завршава Пауновић.

Финални турнир играће се од 19. до 31. јула у четири мађарска града: Будимпешти, Ђеру, Папи и Фелшуту. Поред домаћина и Србије, учешће су обезбедиле репрезентације: Португалије, Украјине, Израела и Бугарске, а чека се расплет у још две групе. У једној ће у последњем колу у међусобном дуелу о пласману одлучивати Немачка и Шпанија, док у последњој такмичење није ни почело (Аустрија, Норвешка, Румунија и Русија). Тим у којем су: В. Милинковић – Савић, Гајић, Ристић, Стевановић, Бабић, С. Милинковић – Савић, Максимовић, Здјелар, Мандић, Панков, Симић, Гаћиновић, Живковић… сања висок пласман на Европском првенству, сами тим и одлазак на планетарно такмичење. Момци који су претходног лета освојили Европу нису имали ту срећу, јер на СП могу да оду само „непарне“ генерације, као што је ова изузетно талентована „95“ у којој су и шест момака из „96“, чак и један из „97“. А све их је сјајно укомпоновао талентовани и вредни Вељко Пауновић.

(спортал)