Прочитај ми чланак

Признање легенди: Зоран Славнић у Кући славних!

0

moka-slavnic_(Вести)

Ексцентрични геније, како су га Шпанци често звали, коначно је постао бесмртан.

Коначно се и то десило – Зоран Мока Славнић постао је члан ФИБА Куће славних за 2013. годину. Легенда југословенске кошарке и Црвене звезде, човек који је са Драганом Кићановићем одиграо она чувена одбојкашка додавања у финалу Европског првенства у Лијежу постаје бесмртна легенда, придружио се великим кошаркашким именима и сународницима као што су Радивој Кораћ, велики тренер Александар Николић, судија Обрад Белошевић, Дражен Далипагић (иначе саиграч из репрезентације)…

Мока је са репрезентацијом Југославије освојио све што се освојити може – освојио је три Евробаскета (1973, 1975, 1977), Мундобаскет 1978. у Манили и Олимпијске игре у Москви 1980. године. Укупно је одиграо 179 утакмица у дресу репрезентације, а постигао је 1.465 кошева!

У Звезди је играо 14 година (1963-1977), потом и у Хувентуду, Шибенци, италијанској Казерти, па чак и у Партизану током сезоне 1981/1982. Ипак, сви се великог Моке највише сећају у црвено-белом дресу тима са Малог Калемегдана. Са својом Звездом освојио је две титуле, три Купа СФРЈ и Куп Купова Европе. На финалном турниру Купа у Нишу 1973. проглашен је за најбољег играча и као награду добио телевизор у боји, што је у то време био прави џекпот! Старији љубитељи кошарке говоре о томе да је Зоран тих неколико дана играо кошарку која се не може описати речима. Људи су једноставно могли само да уживају у прелепим играма и диве се великом мајстору игре под обручима.

После изванредне играчке каријере отиснуо се у тренерске воде, где је седео на клупама вечитих ривала, Југопластике, Шибенку, Хувентуд, Бамберг, Атлас, а 29. маја 2007. године постао је први селектор репрезентације Србије, али се није прославио.
Ипак, због свега што је за нашу кошарку учинио популарни Ексцентрични геније, како су га Шпанци често називали, можемо Моки Славнићу само рећи: Хвала ти што си био део једне велике репрезентације која нам је донела толико радости 70-их и 80-их година.

Иначе, поред српског аса у Кућу славних у примљени су још и Костас Ригас, чувени кошаркашки судија, Жан-Жак Консеисао из Анголе, Тереза Едвардс и Дејвид Робинсон из САД, Ендрју Гаце из Аустралије и Паула Гончалвес из Бразила.