Прочитај ми чланак

ПРАВИЛА СУ ЈАСНА: „Вечити“ морају у групну фазу да би одбранили коефицијент!

0

Црвена звезда и Партизан су стигли до плеј-офа квалификација за Лигу Европе, а колико су бодова зарадили и колики ће им коефицијент бити у наредној сезони?

Партизан је био носилац у плеј-офу квалификација за Лигу Европе, Звезда није, а разлог за то јесте коефицијент који УЕФA примењује за рангирање клубова.

Црно-бели имају коефицијент за ову сезону од 16,075 па су се нашли међу носиоцима, имали су и мало среће јер су им резултати ишли на руку. Са друге стране, Црвена звезда је у ову сезону ушла са коефицијентом од 7,325, док је Војводина имала коефицијент од 9,075.

Следеће сезоне ће бити проблема, јер је Војводина већ изгубила читав поен испадањем у првом колу у квалификацијама за Лигу Европе, а Партизан и Звезда морају да бране зарађено у сезони 2012/13, пошто се ти резултати бришу догодине.

Партизан је те сезоне био у групној фази Лиги Европе, стигао је до 3,600 поена, а Црвена звезда је имала 2,100 поена.

У овој сезони је Партизан зарадио 0,400 поена, Звезда такође, али нашим клубовима нису уписани бодови јер још увек нису испали из такмичења. Уколико се деси да један од наших клубова испадне у плеј-офу, добиће 1,500 поена, дакле, имаће 1,900 што је мање од оних 3,600 у случају Партизана и 2,100 у случају Звезде, па би у том случају највероватније дошло до пада на листи коефицијената.

Ипак, у случају пласмана у групну фазу, наши клубови (као и сви остали), добили би по 2,000 бодова, а касније би у случају сваког доброг резултата (нерешено или победа) добијали додатне бодове.

Дакле, уколико мисле да задрже садашње позиције, наши најтрофејнији клубови ће морати да се пласирају у групну фазу Лиге Европе.