Прочитај ми чланак

После продужетака Звезди припао дерби

0

Crvena zvezda Partizan kosarka823_orig

Кошаркаши Црвене звезде победили су Партизан после продужетка са 86:83, у првом овосезонском ’вечитом дербију’ и 8. колу АБА лиге.

Веома драматичан дуел у Пиониру одлучен је у самом финишу продужетка, а пресудио је шут црвено-белих у додатних пет минута.

Партизан је крануо одлично, имао је и двоцифрену предност током првог полувремена, али није издржао до краја. Звезда је до првог вођства дошла тек у 23. минуту, али је на крају била боља када се утакмица ломила и славила је.

Овом победом тим Дејана Радоњића преузео је прво место на табели АБА лиге са скором 6-2, колико имају и Партизан и Цедевита.

Ток утакмице:

Прва четвртина: Партизан мотивисан (21:14)

Највећа недоумица пред сам почетак утакмице била је ко ће почети на позицији плејмејкера у саставу Партизана и то је био Богдан Богдановић.

Почетак утакмице припао је капитену Партизана Драгану Милосављевићу који је био изузетно расположен и убацио је осам од првих 12 поена своје екипе. Уз то је одлично функционисао скок у нападу црно-белих који су очигледно са доста више мотива почели дуел. Велики пех задесио је Бранка Лазића који је одлично отворио меч, али је после три и по минута морао да изађе због повреде скочног зглоба.

Након тројке Богдановића у 6. минуту црно-бели су дошли до девет поена вишка (17:8) па је Радоњић затражио тајм-аут. Звезда је на почетку утакмице играла и одбрану и напад прилично лоше, па је Партизан брзо стогао и до прве двоцифрене предности (19:8). Тако је остало и до краја прве деонице након које је ’домаћин’ имао +7 (21:14).

Crvena zvezda Partizan kosarka823_orig.jpg

Друга четвртина: Звезда се враћа (24:18)

Није се слика на паркету много променила ни почетком друге деонице. Звезда је заиграла нешто боље у одбрани, али Партизан је наставио да поентира из готово сваког напада.

Оно што би промашили, кошаркаши Партизана би испављали офанзивним скоком и тако су одржавали вођство.

Тек је уласком Чарлса Џенкинса Звезда почела да сустиже вођство ривала. Бивши играч Голден Стејта убацио је две брзе тројке, а након шест поена Марјановића у низу црвено-бели су пришли на -1 (31:30).

У тим тренуцима Партизан је поене постизао искључиво са линије слободних бацања и на тај начин је успевао да очува минималну предност. Звезда није успела да дође до предности, па је након поена Богдановића са полудистанце Радоњић поново затражио минут одмора (37:32).

Тајм-аут је уродио плодом, Звезда је поново пришла на поен заостатка, али никако није могла до вођства. Прво полувреме окончано је поенима Шилба и Партизан је имао пола коша предности након 20 минута (39:38).

Crvena zvezda Partizan kosarka823_orig.jpg.jpgrig

Трећа четвртина: Борбенији Партизан чува вођство (21:16)

До првог вођства на утакмици Звезда је дошла тек у трећем минуту другог полувремена. Најбољи играч црвено-белих на овом мечу Бобан Марјановић им је то омогућио, али одмах је на другој страни узвратио Гагић.

Сјајан је у првом делу код домаћина био Богдановић који је и у наставку добро попчео постигавши пет поена у прва четири минута.

Звезда је наставила да очајно гради свој рекет и у другом делу. Иако су екипе имале приближно исти број скокова у нападу, утисак је да су црно-бели важније лопте хватали под кошем Звезде. У једном тренутку Партизан је имао пет узастопних напада, а након тројке Милосављевића отишао је на +4 (52:48).

Уследила је серија Звезде 5-0 (поени Марјановића и Нелсона), али фантастични Богдан Богдановић је на другој страни вратио предност свом тиму (55:54).

У финишу треће деонице серију очајних потеза имао је Рашко Катић који је био потпуно ван ритма. Партизан је то искористио и пред одлучујућих десет минута имао је шест поена вишка (60:54).

Crvena zvezda partuzan kosarkag

Четврта четвртина: Звезда се вратила (19:13)

Партизан је прве поене у псоледњој деоници убацио тек након три и по минута и то са пенала (Ловерњ), али Звезда није у потпуности то искористила, а још је ушла и у бонус у том периоду.

Ипак, тада је сјајну мини-ролу одрадио Јака Блажич који је са пет везаних поена и једном тројком донео Звезди ново вођство (64:62). Уследио је тајм-аут Душка Вујошевића након којег је Партизан брзо вратио вођство закуцавањем Милосављевића и поенима Кинзија.

Покушао је на другој страни Радоњић да прекине серију ривала минутом одмора, али није успео, па је Партизан дошао до четири поена вишка 4 минута пре краја (68:64). Демаркус Нелсон је тројком вратио Звезду у игру, али узвратио је Драгн Милосављевић поенима уз фаул (71:67 два и по пре краја).

’Гости’ ипак нису одустајали, нису хтели да се предају, па су поенима Блажича и Марјановића дошли до изједначења 90 секунди пре краја (71:71).

Исти играч је донео Звезди и вођство (73:71), а црвено-бели су у претпоследњем нападу утакмице имали прилике и да реше меч. Ипак, Блажич је промашио тројку, а на другој страни је Ловерњ поентирао 1,6 секунди пре краја (73:73). Симоновић је промашио тројку за победу, па је меч ушао у продужетак.

Распуцана Звезда однела тријумф (13:10)
Звезда није превише шутирала током регуларног тока, али је све надокнадила у додатних пет минута. Нелсон и Блажич су погодили тројке, Шилб дугачку двојку и Звезда се одлепила на +6 (81:75).

Ту ипак није био крај драме. Јака Блажич је у самом финишу прво промашио два бацања, затим је непотрбно кренуо на улаз иако је било још времена да се потроши у нападу и Кинзи је на другој страни то искористио и погодио уз фаул (83:81).

Звезда је имала 30-ак секунди за напад, Нелсон је промашио тројку, али Блажич се нашаио на правом месту, ухватио је скок у нападу и осигурао тријумф свом тиму.

(Б92, фото: Старспорт)