Прочитај ми чланак

Плавокоси генијалац

0
Nedvjed

Павел Недвед у дресу Јувентуса

Због таквих као што је он публика је долазила на стадионе, поштовали су га и навијачи ривалских клубова због његовог раскошног фудбалског умећа.

Поседовао је страховито јак шут, одличан преглед игре, био је незаустављив када крене у продор и фантастично се служио са обе ноге. Феноменални извођач слобоних удараца, најбољи против најбољих. Играо је у златној ери италијанског фудбала и остао веран “Старој дами” и у најтежим временима. Он је легенда чешког фудбала и Јувентуса, непоновљиви генијалац Павел Недвед.

Рођен је 30. августа 1972. године у чешком граду Хеб-у. Професионалну каријеру почео је у прашкој Дукли за коју је наступао само годину дана. Затим је прешао у редове Спарте из Прага где је освојио 3 титуле и један куп Чешке. После ЕП-а 1996. године и сребрне медаље са истог, прелази у редове римског Лација за суму од 5 милиона еура, где доказује сав свој потенцијал.

У дресу римског клуба је провео пет сезона током којих је освојио једну Лигу, један Супер-куп Европе, један Куп купова и два Купа Италије. То је најбоља генерација “небеско плавих” из Рима. Имена фудбалера из те генерације се и дан данас са пуно поштовања изговарају на Апенинима. Његове фантастичне игре нису могле да прођу непримећено. 2001. године се сели у Јувентус за суму од 41. милиона евра. Јувентус је те године продао Зидана Реалу из Мадрида, а као његову замену довео плавокосог Чеха. Недвед се у годинама које су уследиле показао више него достојном заменом за Француза.

Био је један од лидера тима, освојио је 4 шампионске титуле, 2 суперкупа Италије, а 2003. године је довео Јувентус до финала ЛШ-а које је морао да пропусти због парних жутих картона. То финале је његов тим изгубио од Милана на пенале, а целокупна светска фудбалска јавност је сагласна да би било другачије да је плавокоси маг играо. Недвед је те године добио и “Златну лопту”, признање за најбољег играча Европе. Када је Јувентус избачен у серију Б понуде за Недведа су се ређале као на траци, али је он остао веран Јуветусу. Велики број првотимаца торинског клуба је напустило екипу, али је Недвед уз Дел Пиера, Трезегеа, Буфона и Каморанезија остао да Јувеу врати стари сјај. Доминирао је Јувентус те године у серији Б, освојио је и одмах се вратио у елитно друштво.

Своју богату каријеру завршио је 2009. године, а остао је жал за Лигом шампиона коју никада није успео да освоји, За репрезентацију Чешке дебитовао је јуна 1994. године, против Ирске, а репрезентативну каријеру је завршио августа 2006. године против Србије. За репрезентацију Чешке наступио је на 91 утакмици и постигао је 18 голова. Учествовао је на 3 ЕП-а и на једном СП-у, а са Чесима има сребрну медаљу са ЕП-а 1994. године и бронзану медаљу са ЕП-а 2004. године.

Павел Недвед

Павел Недвед

Највећи број голова постигао је изван шеснаестерца, разорно јаким и прецизним ударцима којима је “бушио” мрежу. Често је играо на позицији левог крила, али је могао да игра све позиције у средини терена, а није му било страно ни да игра нападача. Иако дешњак, Недвед се фантастично служио са обе ноге. Јак, борбен, са одличном контролом лопте и увек посвећен тиму.

У својој блиставој каријери Недвед је постигао велики број прелепих голова, а један од најлепших је онај у Лиги шампиона против Ајакса. Дел Пиеро је, на неких 20-ак метара од гола, држао лопту у ногама, приметио је Каморанезија који је утрчао у шеснаестерац противника. Велики Алекс је послао лопту спољном ка натурализованом Италијану који је одлично уштоповао, окренуо се и одложио је за Недведа. Чех је утрчао са десне стране и на самој ивици казненог простора захватио је лопту, са контра ноге, спољном и послао је у рашље голмана Ајакса.

Фантастични Чех је био један од последњих уметника са лоптом. Велики Недвед је највећи чешки играч у историји ове игре и легенда светског фудбала. Дивили смо се његовим прелепим головима, његовим луцидним потезима и његовој љубави према “Старој дами”. Привилегија је била гледати оваквог мајстора.

Извор: Илија Вуксановић