Прочитај ми чланак

Партизан тројкама до финала и ЕЛ! (Ток меча)

0

KK Partizan45p0(Б92, фото Starsport)

Кошаркаши Партизана мт:с добили су Игокеу 63:57 (17:15, 6:10, 18:15, 22:17) и пласирао се у финале Ф4 АБА лиге и Евролигу. У финалу ће играти против Звезде.

Улог је учинио своје, меч је обележио очајан шут, много изгубљених лопти, мало поена, а Партизан је преломио са три везане тројке половином последње четвртине.

Јунак Партизанове победе био је Жофри Ловерњ који је погађао када нико други није могао, и покренуо серију тројки која је решила меч. Утакмицу је завршио са 12 поена.

Двоцифрен учинак имао је још само Владимир Лучић са 11 поена, док је убедљиво најбољи у Игокеи био Корсли Едвардс са 19 поена и 11 скокова. Хемондс је убацио 15 поена уз 6 скокова.

Партизан је очајно шутирао, погодио је само осам од 31 шута за два поена (26%), али је захваљујући серијама тројки на почетку и крају меча (укупно 10/26) стигао је до велике победе у мечу сезоне. Домаћин није био ништа бољи у шуту, имао је 13/29 за два и само 4/24 за три поена, а Игокеу су сломиле и бројне изгубљене лопте (15).

Међу бројним познатим лицима, у дворани у Лакташима су Предраг Дробњак и Никола Пековић. Партизан ће у финалу Фајнал фора Евролиге играти против Црвене звезде Телеком, која је у првом полуфиналу у драматичној завршници победила Раднички.
Ток меча Игокеа – Партизан:

Партизан меч отвара агресивном игром и серијом тројки. „Црно-бели“ су играли одлично у одбрани, лако заустављели ‘пик-ен-рол’ игру ривала, али су имали проблема са шутем за два. Погодили су тек један од четири, али је зато Давис Бертанс доминирао са дистанце. Погодио је три тројке, „црно-бели“ укупно четири, за предност 14:8.

Наставили су Београђани да се муче у позиционом нападу, али Вестерман поправља ствар и из веома тешке позиције погађа кош уз додатно слободно бацање за 17:10. Међутим, тада почиње права агонија Партизана. Игокеа у финишу периода погађа са пенала те тројком Бркића смањује на 17:15 за „црно-беле“.

„Црно-бели“ настављају да се муче у наставку, Ловерњ постиже једини кош из игре (Партизан 3/14 из рекета), погађа и слободна бацања, те одржава Партизан у предности 22:17. Али, то је кратко трајало. Иако једнако лоши у нападу, домаћини успевају да вежу неколико поена, погоде пар пута из рекета те серијом 8:1 стигну до прве предности поенима Едвардса са пенала, за 25:23 на крају полувремена.

KK Partizan491Партизан је погодио само седам од 27 шутева из игре, изгубио девет лопти, па је Игокеа, која је једнако лоше шутирала (7/25) и губила лопте (10), поенима са слободних бацања прешла у предност. Бертанс је постигао 10 поена за „црно-беле“, док је Едвардс убацио осам за домаћина.

Вујошевић је покушао да избацивањем класичног плејмејкера донесе неку промену у игри, али је Партизан наставио да се мучи у нападу. Исти је било и са друге стране, а очајна игра је сморила и навијаче који су утихнули. Партизан половичним успехом са пенала прати Игокеу, али агресивни Едвардс одржава предност домаћина (30:27).

Коначно у четвртом минуту треће четвртине Ловерњ погађа од таблу, али Американци Игокее улазе у ритам. Милосављевић промашује нови покушај за три, а Едвардс наставља свој шоу и 13. поеном одводи Игокеу на 34:29.

Партизан коначно убацује неколико поена из рекета преко Гагића и Ловерња, а након што је Хемондс погодио тројку за Игокеу, Ловерњ му узвраћа и оставља Партизан у игри (39:37). Након што је Јоксимовић био половичан са пенала, Богдановић погађа нову тројку за изједначење и повратак самопоуздања „црно-белих“ у шуту. Ловерњ убацује једно слободно, и Партизан преокреће на 41:40 пред последњи период.

Серија кошева поправила је самопоуздање код играча Партизана који уз све бољи офанзивни скок користе и грешке ривала, те последњи период отварају са шест поена за 47:42.

Велики улог постепено је повећавао напетост на терену, па су вербални окршај имали Ловерњ и Хемондс. Уследило је неколико минута без поена, играчи су се тешко борили са притиском, али „црно-бели“ су имали расположеног Ловерња који свој тим одводи на шест поена предности (49:43).

Нервоза је и даље контролисала темперамент играча који су поново имали вербални окршај након што је Едвардс у паду руком закачио Ловерња, па два висока играча добијају по техничку грешку. Све то је покренуло и навијаче, фанови Партизана желели су да се обрачунају са домаћинима који су провоцирали вулгарним песмама, па је морала да интервенише полиција, која је брзо смирила све.

Након неколико минута паузе Лео Вестерман погађа тројку и Партизан поново стиче максималних седам поена предности (52:45). Игокеа губи лопту, а Милосављевић погађа нову тројку за прву двоцифрену предност „црно-белих“, 55:45, четири минуте пре краја. Након што је домаћин пропустио још један напад, Милосављевић погађа трећу тројку у низу и Партизан стиче огромних 13 поена предности.

Партизан у наставку није погађао, Лучић је имао два ‘ер-бола’, али је Игокеа наивно губила лопте, па су „црно-бели“ максимално трошили време. Ипак, капитен се искупљује новом тројком која дефинитивно прелама меч.

На крају Партизан стиже до победе са 63:57, па ће први пут Србија имати два представника у Евролиги!