Прочитај ми чланак

ПАМТИЋЕ: Звезде развалила Лаборал (Ток меча)

0

KK Zvezda2576_orig

Кошаркаши Црене звезде победили су Лаборал Кучу у Комбанк арени са 81:65 у 9. колу Евролиге.

Тим Дејана Радоњића, који је још у прошлом колу изгубио шансу за пласман у Топ16, стигао је тако до скора 3-6 победивши шпански тим други пут ове сезоне.

Звезда је сјајно почела меч, имала је у другој деоници у неколико наврата 21 поен предности, а гости су у трећој четвртини спустили на шест.

Ипак, црвено-бели су одбили тај налет гостију и на крају су сасвим заслужено остварили још један тријумф у најјачем европском такмичењу.

Јака Блажич одиграо је вероватно најбољи меч од доласка у Звезду. Имао је 24 поена (4-4 тројке) и 4 скока, а одличну подршку имао је у Ивану Раденовићу (11 поена и 8 скокова) и Бобану Марјановићу (9 поена и 9 скокова). 11 поена на крају је имао и Чарлс Џенкинс. На другој страни, Волтер Хоџ убацио је 15, а Хамилтон 13 поена.

Звезда је веома добро отворила дуел на оба краја паркета. Одбрана је одлично функционисала, у нападу су Раденовић, Марјановић и Нелсон водили главну реч у Серђо Скариоло је после шест минута морао да затражи тајм-аут (15:2).

Успели су гости да убаце четири везана поена нешто касније (17:6), али то није много пореметило Звезду која је након првих десет минута имала чак +19 (25:6).

Било је тешко очекивати да Звезда против толико квалитетног тима може да задржи толико вођство током целе утакмице. Почетком друге деонице црвено-бели су имали и 21 поен предности (29:8), али тим Серђа Скариола полако је улазио у ритам и почео је да спушта разлику.

statistika ,meca6_orig

Ертел и Плајс постигли су неколико везаних кошева и спустили разлику на 13 (32:19), али Звезда није дозволила потпуни повратак. Шилб, Раденовић и Блажич водили су црвено-беле у другој деоници, а гости су нови налет имали у самом финишу.

Поново су пришли на -13 минут пред полувреме, али уследио је још један одличан одговор Звезде. Блажич је погодио тројку, Шилб је додао још три поена и екипа Дејана Радоњића је задржала и на полувремену +19 (45:26).

За разлику од почетка утакмице, почетак другог полувремена припао је Лаборал Кучи. Као што је то био случај са већином утакмица ове сезоне, Звезда је у трећем периоду ушча у веома лош ритам.

Постигла је за шест и по минута само два поена, а гости су то искористили и спустили су се на једноцифрену разлику – 47:38 у 27. минуту.

Звезда је на тренутак одбила тај налет, али два минута касније након поена Хоџа било је само шест поена разлике (52:46). Ипак, црвено-бели су поново одговорили на прави начин. Марјановић и Џенкинс постигли су везане кошеве и донели свом тиму двоцифрену предност пред одлучујућих 10 минута – 61:51.

Веома важан је био старт последње четвртине, а Звезда је кренула одлично. Јака Блажич везао је седам поена и донео свом тиму поново великих 15 разлике (68:53).

То је практично и решено питање победника, иако су гости покушали до краја све да се врате и дођу до победе. На крају, остаје утисак да су црвено-бели заслужили да играју Евролигу и у 2014.

(Б92, фото: Старспорт)