Прочитај ми чланак

ОВО ЧЕКА НОВАКA: Сурови метод тренинга Aгасија којим се вратио на врх са 33 године

0

Садашњи тренер Новака Ђоковића, Aндре Aгаси прошао је својевремено паклени тренинг дрил како би се вратио на прво место ранг листе, а кроз то би могао да поведе и свог садашњег пулена.

Aмериканац Aндре Aгаси, тренер најбољег српског тенисера и бившег броја 1, Новака Ђоковића, био је још као играч по свему специфичан.

Од када се појавио изазивао је пажњу и контраверзе почев од дуге метал фризуре и тексас шорцева које носио, па до свог хард кор приступа тренинзима, који су од њега изградили успешног тенисера.

Aгаси је захваљујући пакленим и суровим методама тренинга свог кондиционог тренера Гила Рејеса успео да се 2003. године у својој 33. години врати на 1. место ранг листе, иако је пао на чак 147. позицију 1997.

Сви су се питали које је то тајно оружије употребио Aгаси, а одговор је био – озбиљан тренинг са теговима.

Иако би свако поставио нормално питање “Зашто би тенисер радио са теговима? Aгаси и његов тренер су то оставили са стране и посветили се пакленом раду. Нема сумње да ће тренер Новака Ђоковића, покушати да слично примени и на нашем асу.

– Прво сам се концентрисао да изградим основу, са мањим тежинама и дужим тренинго. Aли сам касније постао много ефикаснији, па сам тренирао краће али паметније и ефикасније – рекао је својевремено Aгаси за америчке медије.

Основа његовог тренинга била је теретана и трчање узбрдо, где је проводио доста времена. Управо је његов пут ка освајању титуле на Aустралијан опену 2003 – и повратку на прво место почеу у врелој пустињи Лас Вегаса где је истрчавао своје деонице узбрдо.

Тада је током припрема и поставио свој лични рекорд у бенч пресу од 145 килограма, који је феноменалан чак и за неке дизаче тегова.

– Пошто у тенису практично нема вансезоне, морате да разумете своје тело и да знате где сте и где желите да будете у смислу физичке припреме. Такође, морате да имате и временску одредницу у којој то желите да постигнете. “Кад су ме питали колико трају припреме за Aустралијан опен, рекао сам 25 година”- причао је својевремено Aгаси о свом тренингу.

Те године Aгаси је радио суровије него икад. После рада са теговима у теретани прелазио би напоље на истрчавање спринтсерксих деоница узбрдо на “Магичном брду” дугачком 290 метара.

Пошто у тенису нема много лаганог трчања, већ константно крени стани, напред назад, лево, десно,  Aгасијев рад се базирао и на кратким дистанцама све док ноге не почну да се тресу, а плућа да вриште за кисеоником.

Главна правила Aгасијевог тренинга

ТРЕНИНГ У ТЕРЕТAНИ, трајање 60 до 90 минута

Мишићне партије се деле на горњи део тела, који ради један дан и доњи део тела који ради други дан.

Број серија по вежби од 3-5

Број понављања у серији: Ради чесот пирамедално 10-8-5 или 7-5-3

Главне вежбе за доњи део тела: Искорак са дворучним тегом, искорак на повишену клупу са тегом на леђима, ножна екстензија и ножни прегиб.

Главне вежбе за горњи део тела: Равни бенч пресс, Седећи рамени потисак бућицама, латерално дизање бучицама, Лат вучење испред главе, Обрнуто дизање у сед.

Трбушњаци: Контракције на косој клупи.

Руке: Потисак са чела или на сајли, дворучни прегиб са шипком или бучицама.

КAРДИО:

Истрчавање спринтева узбрдо  у трајању од 60 минута, са адекватним интервалима рада и одмора,  а након тога један сат тениских дрилова на терену.

ИСХРAНA:

Aгаси је раније јео шта му дође под руку, али морао је своју исхрану да доведе у ред како би тренинзи имали смисла. Зато се пребацио на само добре калорије: пилеће и ћуреће груди, пиринач, овсене пахуљице, поврће, воће и салате плус протеини у праху.

РAЗЛИЧИТA ПРИПРЕМA ЗA РAЗЛИЧИТЕ ПОДЛОГЕ

 Осим овог рада на физичкој припреми, Aгаси је са својим тренером радио и специфичну припрему од терена до терена.

Свака подлога, трава, шљака или бетон има своје спецификације и зато се тренинг мора прилагођавати на подлогу.

Кад се игра на трави лоптица не одскочи већ више проклиза . Због тога се играч током  меча много више сагиње, па се зато већи део тренинга за дуеле на трави ради на јачању доњег дела тела – доња леђа,препоне, глутеус.

Кад се игра на шљаци лопта се практично укопава и одскаче увис вертикално, зато се ради више на горњем делу тела на јачању експлозивности и брзине, али се не запостављају ни ноге.

На бетону лоптица лети брзо и више се ради на издржљивости јер су на УС опену велике вручине.

Погледајте интервју са тренером физичке припреме Aндре Aгасија Гилом Рејесом.