Прочитај ми чланак

ОТИШЛИ ПРЕРАНО У ЛЕГЕНДУ: Спортисти који су погинули на врхунцу каријере (Видео)

0

Тројица су били врхунски кошаркаши, а један нас је одушевљавао на фудбалском терену.

Њих четворицу навијачи памте не само по спортском умећу већ и по трагичном и препраном завршетку спортске каријере. Ево сећања на кошаркаше Радивоја Кораћа, Дражена Петровића и Харина Бркића, те фудбалера Драгана Манцеа.

Радивој Кораћ

Кошаркаш Радивој Кораћ познат по надимку Жучко је био један од најбољих југословенских спортиста шездесетих година.

Проглашен је спортистом године у Југославији 1960. Седам година узастопно је држао рекорд првог стрелца првенства Југославије са просеком постигнутих 32,7 поена по утакмици што је највише у историји југословенске кошарке. Жућко је био још карактеристичан по шуту са слободних бацања, које је изводио са две руке и то одоздо.

Госујући у једној белгијској емисији водитељка му је поставила питање колико може слободних бацања да погоди од 100 покушаја. Кораћ је одговорио око 70 до 80. Његова скромност је увек била присутна али његов квалитет је увек испливавао на сам врх, па је тако од 100 покушаја Радивој погодио свих 100 слободних бацања, упућених ка кошу, ког су организатори емисије инсталирали у студију. Публика је била сведок тој чаролији. Кораћ је на утакмици европских шампиона против Алвика постигао 99 поена и приближио се рекорду Вилта Чејмберлена који је на једној утакмици постигао читавих 100 погодака. У саобраћајној несрећи Радивој Кораћ је изгубио живот у својој 30. години, 2. јуна 1969. код села Каменице, на домак Сарајева.

Драган Манце

Фудбалер Драган Манце центарфор Партизана и маг на зеленом терену, журећи на тренинг је изгубио контролу над аутомобилом, да спасио живот детету које је истрчало на пут. У покушају да га избегне скренуо је у страну, ударио у стуб и погинуо. Спортска јавност није могла да верује да се угасио Драганов живот у 23. години. Данас и ако је прошло толико година од његове смрти и даље навијачи и спортска јавност са тугом говори о трагедији најталентованијег центарфора.

Манце је своје прве фудбалске кораке направио у тадашњој Галеници из Земуна и прошао све селекције. Са непуних 17. година је дебитовао у првом тиму, да би 15. септембра 1980. године прешао у ФК Партизан коме остаје веран све до своје преране смрти. Једину шампионску титулу са Партизаном освојио је у сезони 1982/83. године када је био и најбољи стрелац клуба са 15 постигнутих голова. Последњи погодак за црно-беле постигао је само два дана пред смрт, 1. септембра 1985. године, у првенственом мечу и победи против подгоричке Будућности од 2:1 на стадиону ЈНА.

Дражен Петровић

Кошаркаш Дражен Петровић са својим раскосним талентом стигао је до НБА и у лето 1993, након најбоље сезоне у НБА и елиминације Нетса у првој рунди плеј-офа од Кливленд Кавалирса, Петровић је отпутовао за Пољску. Тамо је хравтска репрезентација играла квалификације за Европско првенство 1993. Љубомора која је била изражена од стране америчких кошаркаша ка Дражену, а и чињеница да му челници нису понудили продужење уговора, наводило га је на размишљане о одласку из Натса. Поштовање је стигло из Европе и власници Панатинаикоса су му понудили уговор и бланко чек, понуда је била примамљива. Из личних разлога Дражен је кренуо аутомобилом ка Хрватској. У неком делу пута његова девојка и он су заменили места, јер се осећао уморно.

Дражен Петровић је погинуо као сувозач у саобраћајној несрећи на Аутопуту код Денкендорфа, 7. јуна 1993, четири и по месеца пре свог 29. рођендана.

Харис Бркић

Кошаркаш Харис Бркић настрадао је враћајући се са тренинга, на паркингу испред дворане Пионир. Нападач је пуцао негде око 21 час спортисти у главу из малокалибарског оружја и побегао у непознатом правцу. Кошаркаша је пронашао случајни пролазник, који је алармирао људе и тренере који су још увек били у хали. Бркићу је указана помоћ у болници, али су две ране које је задобио, једна испод ока, а друга у пределу јагодичне кости биле кобне . Његово срце је престало да куца у раним јутарњим часовима.

Величина која је Харис био огледа се у организовању, сваког лета, Меморијалних турнира клубова за које је у току своје каријере наступао. КК Партизан кошаркаша је уписао као десетог играча на вечној листи по броју одиграних утакмица 290, а осмог на листи стрелаца са 3709 постигнутих поена.

(Dnevno.rs)