Прочитај ми чланак

ЛЕГЕНДА ЖИВИ: Пре 33 године погинуо Драган Манце

0

Сећање на трагично настрадалог нападача не бледи међу навијачима Партизана, а на млађе генерације преносе се приче о талентованом голгетеру и незаборавним головима

Пре 33 године, на данашњи дан, погинуо је један од најомиљенијих фудбалера Партизана, легенда тог клуба, Драган Манце.

Манце је погинуо у 23. години, у саобраћајној несрећи, журећи на тренинг.

Сећање на њега не бледи међу навијачима Партизана, а на млађе генерације преносе се приче о талентованом голгетеру и незаборавним головима, међу којима и оном против Квинс Парк Ренџерса, у једном од највећих мечева у историји клуба, али и европског и светског фудбала, када су црно-бели направили велики преокрет и пласирали се у треће коло Купа УЕФА, у сезони 1984-1985, (2:6 у Лондону, 4:0 у Београду).

Такође, памти се и његов препознатљив стил радовања, како клизећи на коленима са високо подигнутим рукама прославља гол.

Манце је рођен 26. септембра 1962. године у Београду. Фудбал је почео да игра у Галеници (садашњи ФК Земун) од петлића. Огромном вољом, залагањем и посебно осећајем за гол, брзо је прелазио из селекције у селекцију, тако да је већ са непуних 17 година постао првотимац Галенике.

У Партизан је прешао 15. септембра 1980. године, а у дресу црно-белих је одиграо 279 утакмица и постигао 174 гола. За репрезентацију је одиграо четири утакмице, за младу репрезентацију седам, а за олимпијску репрезентацију Југославије две утакмице.

Последњи гол постигао је у првенственој утакмици против Будућности (2:1) одиграном на стадиону ЈНА, 1. септембра, само два дана пре смрти. Гол је постигао из пенала у осмом минуту.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!