Прочитај ми чланак

ДРАЖЕНА НЕМА ВЕЋ 25 ГОДИНА: Дан када нас је напустио кошаркашки Моцарт

0

Један од најбољих кошаркаша некадашње Југославије, касније хрватски репрезентативац, Дражен Петровић, пре тачно 25 година, трагично је изгубио живот у саобраћајној несрећи у Немачкој

Један од најбољих кошаркаша некадашње Југославије, касније хрватски репрезентативац, Дражен Петровић, пре тачно 25 година, трагично је изгубио живот у саобраћајној несрећи у Немачкој.

Кошаркашки Моцарт, човек који је поставио нови стандарде у европској кошарци, а касније „пробијао“ пут европским играчима у НБА лиги изгубио је живот непосредно уочи 29. рођендана, када је требало да пружи најбоље парије на терену.

Настрадао је код Денкендорфа, враћајући се се из Пољске, где је играо за Хрватску против Словеније у квалификацијама за ЕП, када је камион из супротног смера налетео на „голф“ којим је управљала његова девојка немачка манекенка Клара Шаланци.

Иако је тих годинама у некадашњој СФРЈ беснео рат, туга због Драженови смрти „ујединила“ је све народе од Вардара до Триглава, а две деценије касније и даље траје легенда о његовом кошаркашком умећу, од првих коарака у Шибенику, па до НБА лиге, Портланда и Њу Џерсија.

Са само 15 година заиграо је за први тим Шибенке, касније је прешао у Цибону, са којом је доминирао у Југославији и Европи (два пута шампион Европе), потом је једну сезону (1988-1989) одиграо за Реал, пре него што је отишао у најјачу лигу света, прво Портланд, а касније Њу Џерси, где је потпуно променио слику о европским играчима и олакшао.

За репрезентацију Југославије дебитовао је на Олимпијским играма у Лос Анђелесу, где је освојио бронзу, исту медаљу, али као МВП турнира освојио је на СП у Шпанији 1986, као и на ЕП у Грчкој 1987. године.

На Олимпијским играма у Сеулу освојио је сребро, да би највеће успехе остварио на ЕП у Загребу 1989. и на СП баредне године у Аргентине освајањем златних медаља, титулом МВП-ија и најбољег стрелца.

По распаду СФРЈ „изабрао“ је Хрватску и предводио је њихов национални тим до сребра на Олимпијским играма у Барселони 1992. године и чувеног финала са оригиналним „Дрим тимом“, у којем је надмашио чак и Мајкла Џордана и са 21 поеном био најефикаснији актер меча.

Ратних година Петровић је био веома активан и на промоцији државе Хрватске, није тајна да је имао и вербалних сукоба са некадашњим саиграчима из репрезентације СФРЈ, пре свега са Владом Дивцем, о чему је снимљен и филм.