Прочитај ми чланак

Колашинац: Не певам „Боже правде“ јер се не спомиње ниједан народ осим српског

0

Асмир Колашинац: Нећу да певам химну Србије!
Проблем је што се у „Боже правде“ не спомиње ниједан народ осим српског, али увек стојим мирно кад је слушам. Кад се вратим из Лондона, моћи ћу добро да напостим.

 

Поносни муслиман и Србијанац – држављанин Србије.
Овако би се у најкраћем могао описати атлетичар Асмир Колашинац, који је на ОИ у Лондону заузео седмо место у финалу бацања кугле, остваривши највећи успех било ког бацача с Балкана.

– Не храним се ничим специјалним, немам ни нутриционисту. Једем као сви други, само у мало већој количини. Седам дана пре такмичења доручкујем само воће. Зато се за ручак одвалим.

 

Колашинац је велики верник, што с поносом истиче:
– Вера је један од главних стубова у мом животу и оно што ми даје смирење на великим такмичењима.

Наступ у Лондону поклопио се с месецом Рамазана, у којем муслимани посте од свитања до сумрака.

– Код нас је дозвољено да се не пости кад су у питању болесници и путници, односно у овом случају спортисти, јер нисмо код куће. Кад се вратим из Лондона, моћи ћу да напостим. Многи наши учењаци дали су нам фетву, односно дозволу да се за сваки дан који се не пости нахрани један сиромашан човек. Ја ћу урадити обоје, нахранићу сиромашне породице и постићу.

 

Асмир тврди да нема никакав проблем као муслиман у Србији.
– Грађанин сам Србије, поносан сам што представљам своју државу, видели сте како сам се борио под нашом заставом. Никаквих проблема немам, чак ме сви у Санџаку подржавају.

Такав случај није био с фудбалером Адемом Љајићем, који је избачен из репрезентације јер није певао химну.

 

– Не познајем Адема. Било је разних прича, па и о томе како деца Синише Михајловића не знају српски, а он тражи од играча да певају химну. Од нас то нико не тражи, стојим мирно приликом интонирања и мислим да је то довољно. Никад не бих певао „Боже правде“ јер је проблем што се у тој химни осим српског не помиње ниједан други народ који живи у Србији – прича Асмир.

 

Колашинац посебно истиче епизоду приликом доласка у Београд:
– Кад смо Емир Бекрић и ја прешли у Партизан, неко је написао: „Свака птица иде своме јату“, не знајући да је Емир православац.

 

Тешко су му пали коментари појединих атлетских легенди:
– Конкретно мислим на Веру Николић. Рекла је да сам медаљу на ЕП у Хелсинкију узео случајно. Можда се плаши да не угрозим њене резултате.

 

Гробар сам!
Колашинац воли да гледа фудбал у слободно време и каже да су му црно-бели у срцу:

– Волим да гледам фудбал, навијам за Партизан. Нисам толико загрижен, навијам и за Звезду кад игра у иностранству.

 

Ивана најлепша, Лерин најзгоднија
У олимпијском селу могао је да се нагледа лепотица, а за око су му запале две.

– Ивана Максимовић је најлепша спортисткиња, а најзгоднија ми је копљашица Лерин Франко. Знам да се удварала Нолету у Пекингу – каже Колашинац.

 

(Курир)