Прочитај ми чланак

Оборио Чавићев рекорд, па шокирао Србију: Не знам да ли ћу више да пливам…

0

Србија је била одушевљена наступом Андреја Барне на Олимпијским играма у Токију, где је 23-годишњи пливач оборио национални рекорд Милорада Чавића у трци на 100 метара слободним стилом. Многи су помислили да имамо пливача за будућност, али Барна је изјавом после сјајних наступа шокирао љубитеље спорта у нашој земљи.

– Искрено ја још не знам да ли ћу и даље да пливам. Живим у Америци, на Универзитету Лујвил у Кентакију сам на постдипломиским студијама. Тамо ми је и тренер Крис Линдауер, који има огромне заслуге за овај резултат. Моји планови су везани за останак у Америци, трошкови су огромни и планирам да се запослим. Из Србије немам финансијску подршку, јер нисам у систему финансирања. Видећемо још како ће ствари одвијати. Знам да могу још много да пружим, али тренутно је апсолутно све неизвесно што се тиче наставка каријере – рекао је 23- годишњи Барна – за Спорт клуб.

Подсетимо, овај Суботичанин је трком од 47,94 освојио девето место на Олимпијским играма у Токију, а финале му је измакло за 12 стотинки. Сада је овим резултатом власник националног рекорда, који је 13 година био у власништву легендарног Милорада Чавића, који је ову деоницу испливао 48,15.

Барна ће у Токију пливати и у дисциплини на 50 метара, али ту нема велика очекивања.

– Ту ништа не очекујем. Раније је то била моја дисциплина, сада сам се потпуно пребацио на стотку. Добио сам позив, пливаћу, али као што рекох није реално да урадим нешто велико – истиче Барна.


Пред Пливачким савезом Србије је велико питање, јер треба да разјасне како је могуће да највећа пливачка нада Србије није у систему финансирања. Подсетимо, претходно је Пливачки савез критиковао и Милорад Чавић, који их је и тужио, јер како тврди, због њихове административне грешке не добија национално признање за освајање медаље из Пекинга, које га по закону следује.