Прочитај ми чланак

Новаково крунисање – 12 разлога зашто је најбољи свих времена

0

Новак Ђоковић недавно је освојио 24. Гренд слем колико је у историји белог спорта имала само још Марагрет Корт, међутим аико је одавно надмашио највеће ривале Роџера Федерера и Рафаела Надала, постоје они који га не виде као највећег икада. За ту врсту публике енглеска „Марка“ направила је текст са 12 доказа о томе зашто је српски ас најбољи.

Када је реч о борјевима Гренд слем тиула, Мастерс титула, броју недеља проведених као први на свету, Новак Ђоковић одавно је превазишао велика тениска имена како она старија тако и Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Иза њега Федерер је остао са 20 Гренд слемова, док „Бик са Мајорке“ има 22 и питање је да ли ће по повратку на терен успети да освоји још неки. Због тога је „Марка“ одлучила да Новака прогласи најбољим икада и за то наведе чврсте доказе и аргументе.

1. Најстарији шампион УС Опена – Са 36 година и тери месеца Новак је најстарији шампион у Њујорку после Кена Роузвула који је 1970. године као 35-годишњак подигао пехар.

2. Четврти пут троструки Гренд слем шампион у истој години – Новак је написао историју и овом сегемнту јер према њега није постојао тенисер који је четири пута освојио три Гренд слема у сезони. Играо је и финале Вимблдона.

3. Највише недеља на врху – Осмог марта 2021. године српски ас надмашио је рекорд Роџера Федерера ушавши у 311. недељу на првом месту АТП листе. Од тог тренутка стигао је чак до 391. недеље.

4. Рекордан број поена у сезони – Ђоковић је 2015. године поставио рекорд који више никада неће бити изједначен. Освојио је 16.785 бодова захваљујући 11 титула: Аустралијан опену, Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу, Риму, Вимблдону, УС Опену, Пекингу, Шангају, Паризу и Завршном Мастерсу.

5. Највише Мастерс титула – После Гренд слемова најважнији тениски турнири су Мастерси који носе по хиљаду бодова, а Новак их има највише! Српски ас стигао је до броје 39, док је Надал остао на 36, а Федерер завршио каријеру са 28.

6. Једини тенисер који је освојио све Мастерсе – Један од импресивнијих рекорда Ђоковића је тај да је једини који је подигао трофеј на свих девет турнира хиљаду серије и то не само једном , него најмање по два пута. Када је реч о Мастерсима, такође се највише памти 2015. у којој је српски тенисер освојио шест од девет Мастерса.

7. Има 12 слемова старији од 30 година – Новак је један од најбољих примера да су године само број јер је управо после 30. почео да игра још бољи тенис па је у претходних шест година освојио чак 12 Гренд слемова. Надал их после 30. има осам, а Роџер четири.

8. Мајстор за Завршни Мастерс – Новак је у овом сегемнету изејдначен са Федерером и обојица имају по шест титула, али би српски ас тај рекорд могао да надмаши.

9. Бољи скор са највећим ривалима – Тачно 50 пута састали су се Ђоковић и Федерер, а Новак је славио 27 пута. Са Надалом је играо 59 пута и победио га 30.

10. Најбољи проценат добијених мечева у историји – Још један од рекорда који се издваја у Ђоковићевој каријери је да је победио у 1.076 од 1.287 одиграних мечева. То даје стопу успешности од 83,6 одсто. Надал је други на тој ранг листи са 1.068 победа уз 220 пораза, што значи успешност од 82,9 одсто.

11. Лидер по броју титула – Међу активним тенисерима српски ас има највише трофеја, односно 96. Новак би лако могао да достигне и апсолутни рекорд који држи Џими Конорс са 109 титула.

12. Најбољи и кад је оспоран – Иако због одлуке да се не вакцнише није могао да игра на по једном издању Аустралијан опена и УС опена, први рекрт света има 36 Гренд слем финала уз 24 победе и 12 пораза, а иза њега је прослављени Швајцарац који има 31.