Прочитај ми чланак

НОВАК седми пут у финалу Вимблдона!

0

Најбољи тенисер света је после велике борбе победио 12. тенисера света, Канађанина Дениса Шаповалова, 7:6 (3), 7:5, 7:5.

Није Новак Ђоковић блистао што се тиче игре у већем делу меча, али је и такав успео да уради оно што је било најважније, добије оне најзначајније поене и тако стигне на праг нове, шесте вимблдонске титуле и 20. слема у каријери.

У недељу, 11. јула у великом финалу противник ће му бити Италијан Матео Беретини. Била је ово Новакова 101. победа на трави, 78. у Вимблдону и 316. када је реч о гренд слем турнирима, а у недељу ће играти у свом јубиларном 30. гренд слем финалу. Меч на Централ корту трајао је 163 минута и био је узбудљив као и претходна два меча са Канађанином. Почели суи некако стегнуто иако су добили сервис гемове на старту меча, али онда је Ђоковић први почео да попушта.

У том трећем гему, стао је први сервис, Канађанин је напао из свих оружја и стигао до брејка, који је потом лако и потврдио, 1:3. Сервирао је заиста импрсивно током тог почетног сета, лако је добијао поене после почетног ударца, а Новак је некако од старта био ван ритма. У прва четири сервис гема Шаповалова, Новак је узео свега два поена. Држао се Ђоковић некако у том првом сету, стигао је до 4:5 и десетог гема када је Шаповалов сервирао за сет. Задрхтала је рука Канађанину, Ђоковић користи трећу брејк лопту да дође до 5:5. Повео је Новак са 6:5, али је Шаповалов сигурно одсервирао и одвео сет у тај-брејк. У том делу игре, Новак је био бољи и сигурнији, повео је са 5:2, потом је на 6:3 искористио сет лопту и тако повео у мечу.

Наставило се Новаково мучење у овом мечу. Канађанин нимало није попуштао на сервису и Новак никако није успевао да уђе у поене у тим гемовима. С друге стране, пет пута је у прва три сервис гема Новак био суочен са брејк лоптама за противника, али их је на само њен знан начин неутралисао и остајао у том сету. Коначно је у осмом гему успео да одсервира како је желео и стигне до 4:4. Као ко зна колико пута у ранијим мечевима, Новак је опет добио игру нерава у финишу. На 5:5 успео је да искористи прву брејк прилику која му се указала, поведе са 6:5, а потом сигурним сервис гемом дође до великих 2:0 у сетовима после 104 минута игре.

На старту трећег сета, у почетна три гема, прво Денис није искористио три брејк лопте у другом, а потом му се Новак исто реванширао у наредном, трећем гему. Имао је Новак на 3:3 још две брејк прилике у седмом гему, али се Шаповалов извукао. Какав је шампион Новак и какве има нерве показао је опет кад је најважније и када се резултат ломио. Имао је седму брејк лопту у сету у том једанаестом гему, користи је, долази до 6:5, а онда је одсервирао рутински за пласман у финале.