Прочитај ми чланак

Новак пред искушењем – Мареј на пролеће напада трон!

0
Фото: Ролан Гарос - Твитер

Фото: Ролан Гарос – Твитер

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић крцка своју 219. недељу на врху АТП ранг листе али све у последње време све чешће говори о томе до када ће Србин успети да се задржи на челу каравана.

Писали смо већ да је одустајање Новака Ђоковића од учешћа на турниру у Пекингу отворило простор да Енди Мареј нападне прво место на АТП ранг листи до краја године, мада би за такав сценарио требало да се догоди право чудо.

Чињеница је, међутим, да се предност коју Новак Ђоковић има у односу на првог пратиоца лагано топи и да би Британац већ на пролеће могао да нападне светски трон.

На почетку текуће недеље стање на врху АТП ранг листе указивало је да Новак Ђоковић још увек има 4.695 бодова предности у односу на Ендија Мареја, с тим што ће Британац у случају освајања турнира у Пекингу смањити заостатак за читавих 1.000 бодова!

До краја сезоне обојица тенисера узеће учешће на Мастерсима у Шангају и Паризу, те на завршном Мастерсу у Лондону. Новак Ђоковић на три поменута турнира брани укупно 3.300 бодова, а Енди Мареј 1.160.

Јасно је да до краја године може да дође на врху АТП ранг листе, али су чак и Британци проценили да ће Енди Мареј морати да сачека на почетак следеће сезоне како би добио прилику да се домогне трона.

Проблем за Новака Ђоковића представља чињеница да на почетку 2017. године мора да одбрани чак 4.340 бодова пошто је у 2016. години учествовао на турнирима у Дохи и Дубаију, али и на Мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију, те на Аустралијан Опену.

Британац није учествовао у Дохи и Дубаију, а на два Мастерса и првом Гренд слему сезоне укупно брани 1.290 бодова.

Сума сумарум, када рачунамо и последња три турнира у 2016. години, Новак Ђоковић брани укупно 7.640 бодова, а Енди Мареј само 2.450 што објективно даје доста шанси британском тенисеру.

Мора се, међутим, рећи да је Новак Ђоковић последњег дана септембра поручио да му прво место на АТП ранг листи више не представља приоритет, па остаје да видимо још колико дуго ће уз такав став Србин наставити да држи светски трон.