Прочитај ми чланак

Новак на корак до подвига који се чека 52 године!

0

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић освојио је трофеј на Вимблдону, чиме је ушао у историју светског тениса. Дошао је до 20. гренд слем титуле, али је и остао у конкуренцији да освоји календарски слем (да освоји трофеје са четири највећа турнира у истој години), што никоме није пошло још од 1969. године, када је то последњи урадио Род Лејвер.

Освојио је Ноле три гренд слема и сада му само остаје тај један корак до новог исписивања историје светског тениса.

Ђоковић је историјску сезону почео на Аустралијан опену, где је по обичају, био најбољи, да би онда у јуну дошао до трофеја и на Ролан Гаросу!

Али, није се ту Новак зауставио, пошто је ривалима очитао лекцију и на Вимблдону, где је шести пут био најбољи, али је на овом турниру освојио и 20. гренд слем титулу, те се на вечној листи изједначио са Рафаелом Надалом и Роџером Федерером.

Не жели, ипак, да се Новак ту заустави, јер га крајем августа и почетком септембра чека завршавање посла за ову сезону када је реч о гренд слемовима. Тада ће Ноле да игра на УС Опену, где може да помери нове границе.

Јер, ако освоји титулу и у Њујорку, постаће недодирљив када је у питању број освојених гренд слемова (имаће их 21), али ће и доћи до календарског слема (освојиће све трофеје на гренд слемовима у сезони). А колико је то тешко, сведочи податак да то нико није урадио више од пола деценије.

Ђоковић има шансу да у томе успе, а да му је то један од главних мотива, јасно је могло да се закључи из његове изјаве после меча.

– Могу да видим како се то догађа, надам се. Покушаћу. У одличној сам форми. Играм добро, најбољи тенис на гренд слемовима. То су највећи приоритети у овој фази моје каријере и нека се то настави – рекао је Ђоковић.

Такође, Новак има шансу да освоји и „златни слем“, за шта му је потребно и злато са Олимпијских игара. Остаје само да се види да ли ће Ноле да учествује у Токију, будући да је истакао да су за тако нешто шансе 50:50.