Прочитај ми чланак

Новак је шампион Ролан Гароса! Преокрет од 0:2 у сетовима до 19. Гренд слем титуле

0

Ово може само најбољи на свету! Од дубоког понора до титуле шампиона Ролан Гароса - то је Новак Ђоковић урадио! Српски ас је на париском сунцу успео да се врати од 0:2 у сетовима и потуче Стефаноса Циципаса са 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 за 19. Гренд слем титулу!

Новак самоуверено гази ко зна коју недељу на АТП листи и ту га нико неће стићи годинама, а сада је на само један Гренд слем трофеј од Рафаела Надала и Роџера Федерера. Прелепа прича која се данас писала, а писаће се још дуго, све су прилике.

Много тога смо сазнали гледајући меч на „Филип Шатријеу“, па све осим горе побројаног, можемо закључити да стари ков још увек не дозвољава новом таласу да пољуби оне кључне пехаре.

Сваки нови успех Новака је прича за историју, а овакав повратак га кује у звезде.

Пети сет:

6:4 – КРААААААААААААЈ! ЂОКОВИЋ ЈЕ ШАМПИОН РОЛАН ГАРОСА!

5:4 – Грк је жив, али Ђоковић сада сервира за титулу Ролан Гароса!

5:3 – ИДЕЕЕЕЕЕМОООООО!!! ЈОШ САМО ГЕМ И НОВАК ЈЕ КРАЉ ПАРИЗА!

4:3 – Поново је Циципас ходао по самој ивици и некако је успео да преживи. Још увек је у мечу и нема опуштања, али Ђоковић изгледа прилично самоуверено.

4:2 – Од 0:15, снажним и прецизним сервисима, до 40:15, а онда и лака егзекуција за нових +2. Још два гема до титуле!

3:2 – Стигло се до 30:30, можда је Новак могао да пристине мало јаче, али неизнуђена грешка је дозволила Циципасу да одржи, какав-такав, корак.

3:1 – Потврда је исто ту. Нема шта да се замери. Још три гема и фешта може да почне!

2:1 – БРЕЕЕЕЕЕЕЈК НОВАКА! ДА ЛИ ЈЕ ОВО ОДЛУЧУЈУЋИ ГЕМ?! Борио се Циципас, чистио линије, грешио, био у игри, али је са две изнуђене грешке можда и себи потписао судбину.

1:1 – Све мање концентрације има грчки тенисер и све мање му ради бекхенд. Овде није имао шансу, али је показао жељу.

0:1 – Колико је овај гем значио Циципасу, видело се у последњем поену када је поскочио од среће. А, могло је да буде све другачије да је Новак искористио брејк лопту, али ту смо и борба се одсудна одвија.

Четврти сет:

6:2 – СЕЕЕЕЕЕЕТ ЗА ЂОКОВИЋА! ВРАТИО СЕ НАЈБОЉИ! ИДЕМО У ОДЛУЧУЈУЋУ БОРБУ ЗА ТРОФЕЈ!

5:2 – Живи још Стефанос у овом сету, али сада Новак сервира да уведе причу у одлучујућу борбу!

5:1 – Меље Новак из свих удараца и сада фали само један гем до поравнања!

4:1 – Ево импулса грчког тенисера. Али, чини се да је касно за његово буђење у овој деоници.

4:0 – Чини се да је Циципас у слободном паду. Сада није узео ни поен. Идемо ка поравнању у сетовима!

3:0 – ЛЕПОТА ТЕНИСА! ДУПЛИ БРЕЈК ЗА НОВАКА! Колико се грчки тенисер мучио да се одржи, враћао се три пута на дјус добром игром на мрежи, али је на брејк лопти Новак фантастично скраћеном лоптицом закључио још један гем.

2:0 – Преживео је ово Циципас, али се мора признати да је био одличан на мрежи када је то било потребно. Борба се наставља.

2:0 – Србин игра као препорођен. Севају форхенди и Грк је тренутно само статиста на терену.

1:0 – ПА, ИДЕЕЕЕЕЕ БРЕЈК ЂОКОВИЋА! Нисмо могли да замислимо бољи старт! Само један поен је освојио Циципас на свом сервису, а онда је серијом грешака само погурао Новака до новог корака ка преокрету. Идемо даље…

Трећи сет:

6:3 – ЕВО ГА! СЕТ ЗА НОООООВАКА!

5:3 – Неколико лоших одлука оставило је Циципаса у овом сету, али сада Новак сервира…

5:2 – Какав дроп шот, а онда испаљен форхенд за прилазак на гем од сета!

4:2 – Реално стање на терену је говорило да Новак може и до дуплог брејка. Са 15:30, Циципас је добио три поклона.

4:1 – Потврда брејка! И ово је био шраф и потреба. Сада је на добром путу да преполови заостатак у сетовима. За почетак.

3:1 – БРЕЕЕЕЕЈК ЂОКОВИЋ! Да ли је ово почетак повратка?! То још не знамо, али је феноменалан знак преломити после шест изједначења. Идемо даље!

2:1 – Иде полако, али иде. Мораће и противнику да падну проценти при сервису, а поготово се чека да ослаби разорни форхенд који је главна полуга Циципаса.

1:1 – Јесте Циципас освојио гем, али се може рећи да је добар импулс показан од Новака. Два поена и грешке Грка које можда мењају правац компасу.

1:0 – Добар старт сета. Ово је неопходно Ђоковићу уколико жели до свеобухватног преокрета. Одличан инсајд аут за крај гема.

Други сет:

2:6 – Сет за Циципаса. Грк је прелако закључио и ову причу. Биће веома тешко, али ништа није немогуће за Новака. Видећемо шта носи трећи сет.

2:5 – Нови брејк за противника и сада је страшно тешко… Ово вероватно нико није очекивао, али Циципас заиста удара феноменално. Чак и када изгуби две везане прилике за брејк, наставља да притиска. То је управо сада урадио, сачекао још једну грешку Новака који је сада у заиста тешкој ситуацији.

2:4 – Одговорио је Циципас истом мером, са нулом. Закључно са асом, Грк прети да узме и други сет.

2:3 – Јури Новак брејк минуса и сада је добро продужио корак. Четири поена у низу.

1:3 – Није било прилике да се уради нешто више. Не видимо превелики жар код Ђоковића, макар не онај који је имао против Надала. Надамо се да ће се то променити убрзо.

1:2 – Било је битно да се освоји један гем нешто једноставније. Осим испуцавања једног лошег форхенда, све остало је на месту. Можда је ово знак за нове моменте у мечу.

0:2 – Извукао се Циципас из неугодне ситуације. Погађао је, али и грешио, на шта га је Новак терао (40:40). Са друге стран, Ђоковић је избацио лоптицу у аут, а онда је гледао како му иста погађа основну линију. Потврда брејка је ту, очекује се реакција наше стране.

0:1 – Новак одмах губи сервис… Уздрман је српски тенисер. Као да није био главом у овом гему. Превише је журио да сервира, а грчки представник је само чекао грешке и дочекао три везане брејк лопте. Трећа неизнуђена грешка и ево сада још већег проблема

Први сет:

6:7 – Сет за Циципаса… Грк долази до предности након ролеркостера, драме и серије мини брејкова од њих чак седам. Преузео је контролу противник у тај-брејку, имао великих 2:5 и два сервиса, али је допустио Новаку да повеже чак четири поена и да он сервира за освајање прве деонице. То није прошло, Ђоковић је посустао у самој завршници и сада имамо једну прилично озбиљну ситуацију.

6:6 – Рибрејк и пропуштена сјајна прилика… Можда је српском тенисеру и сунце мало сметало, али серија неизнуђених грешака су га довели до 0:40 и из тога није било излаза. Грешком је и закључио слабу секвенцу.

6:5- БРЕЕЕЕЈК ЂОКОВИЋ! Изгледа да је Стефанос само размишљао о пропуштеној шанси. Дозволио је Новаку да разменама дође до брејк прилике, јер је сервис тренутно у знантном паду. Баш у битном моменту није имао инцијативу, Србин је одрадио добро комбинацију форхенда и бекхенда, а онда сачекао да Циципас избаци лоптицу у аут!

5:5 – Можемо да одахнемо… Ђоковић је био у прилично незгодној ситуацији, имао је Циципас прилику да закључи први сет, али након више од 25 удараца у размени, стигла је кратка дијагонала и грешка Грка (40:40). Још два поена и поново смо у егалу.

4:5 – Мора се признати, није све Циципасу у сервису. Добро трчи и прилично се фино држи у разменама. Након једног надмудривања на мрежи, успео је да прође и да натера Новака да сервира за останак у сету.

4:4 – Изгубио је два поена Новак, али то је све од Грка. У четири сервис гема, веровали или не, Ђоковић је изгубио само два поена. Не може сигурније чување гемова од овога.

3:4 – Овај гем је обележио прилично незгодан пад Србина. Покушао је да сустигне једну скраћену лоптицу и саплео се близу мреже. Циципас је сачекао да се Новак очисти, а онда закључио гем за ново вођство.

3:3 – Каква доминација на сервис гемовима Новака. Најбољи на свету буквално није изгубио ни поен када први убаци лоптицу у игру.

2:3 – Чим је у проблему, Стефанос испали ас. То је урадио и на 30:30. Није да не учествује у разменама, прилично је конкурентан, али за сада га извлачи први ударац.

2:2 – За сада, грчки представник не може ни да освоји поен, а камоли да помисли о брејку. Ђоковић лепо комбинује.

1:2 – Сервира добро Циципас и то је оно што га тренутно држи изнад воде. Сакупио је већ четири аса.

1:1 – Четири поена у низу и феноменалан гем за Ђоковића. Још једна опомена за Грка. Наш ас је убацио сва четири прва сервиса.

0:1 – ПОЧЕЛО ЈЕ! Циципас је на бацању новчића одабрао да први сервира и није уопште имао лак посао. Севају и форхенд и бекхенд са Новакове стране и одмах притисак за дјус (40:40). Након скоро шест минута игре, кратка бекхенд дијагонала за брејк лопту, али без реализације. И следећа је имала исту судбину. Грк је већ под великим притиском, али му добро ради сервис.

Пре меча:

Шта има да се дода о Ђоковићу, а да то већ не знамо и да нисмо испратили у протекле две недеље. Намерачио се српски ас да још један велики трофеј однесе кући, а кроз жреб је палио један по један мотор. Прво су падали Тенис Сандгрен, Пабло Куевас и Рикардас Беранкис, сви у три сета. Онда је дошао тај чудни сусрет са младим Лоренцом Мусетијем где је Новак био на деоницу од пораза, онда је муњевито преокренуо и отишао даље.

Сачекао га је Матео Беретини који је ушао у сусрет прилично одморан, јер му је Роџер Федерер предао, али ни други Италијан није могао против најбољег.

На крају, финале пре финала и окршај титана – Ђоковић је у још једном преокрету био бољи од краља шљаке, Рафаела Надала, са 3:1 у сетовима.

Сада је по среди закључни чин, нешто што је чак и важније од победе над Рафом – битка за трофеј.

Последња препрека је Циципас који је до полуфинала турнира у Паризу буквално протутњао уз један изгубљени сет.

Прво Жереми Шарди, па Пабло Мартинез, Џон Изнер, Пабло Карењо-Буста, а онда и други тенисер света, Данил Медведев. Само је Изнер успео да остане дуже на терену.

Грк је пре финала водио велику унутрашњу борбу, али и ону против Александра Зверева, али је спречио повратак Немца и тријумфовао са 3:2.

Нема тежег задатка за Стефанос. Играће против Новака који је набријан да стави шлаг на торту. У међусобним дуелим, Србин води са 5:3, а у последњем одиграном мечу на Мастерсу у Риму је било густо, али са срећним крајем за Ђоковића.

Ово је можда и главни оглед како ће се одвијати даља борба генерација у „белом“ спорту.