Прочитај ми чланак

Ноле: Не једем по 16 сати већ годину и по дана! (ВИДЕО)

0

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић практикује да на Инстаграму има разговор уживо са личностима из свих сфера живота, па је тако овога пута на овој друштвеној мрежи објавио снимак разговора са др Драганом Ивановим, који је сепцијалиста интерне медицине и професор на Високој школи за образовање педагога у Новом Саду.

Професор Иванов је од рођења вегетаријанац, као и његова мајка, а током разговора са Новаком давао је савете о храни која је најбоља за мозак и истакао је да је доручак најважнији оброк, као и да је биљна исхрана најбољи извор енергије и протеина за наш организам.

Током разговора, Новак је открио и да не конзумира храну 16 сати последњих годину и по дана, што је многе оставило у чуду.

Према сопственом признању, Новак последњих годину и по дана примењује процес аутофагије, који је карактеристичан по томе што не једе 16 сати, затим у периоду од осам може да конзумира храну.

– Дотакао бих се теме аутофагије. Колико је битна, та врста поста 16 – 8 је популарна, 16 сати се не једе, осам сати се једе, то ја примењујем. Осетио сам у последњих годину и по дана, колико то практикујем, доста побољшања у систему за варење, боље спавам, имам већу енергију током дана, имам мање тих падова – рекао је Ђоковић.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

У новој епизоди “Свесног живљења” разговарао сам са уваженим Професором,Др. Драганом Ивановим. Др Иванов је специјалиста интерне медицине, професор на Високој школи за образовање педагога и има своју праксу (клинику) у Новом Саду. Др Иванов је поделио неке основе здраве исхране за које се залаже. Веома сам уживао у разговору, а надам се да ћете и ви. У здравље 🙌🏼🙏🏼

Објава коју дели Novak Djokovic (@djokernole) дана

Професор Драган Иванов је затим објасио појам аутофагије.

– Након 12 до 16 сати гладовања, доказано је да се у нашем организму активира један процес који је један нобеловац Јапанац назвао аутофагија и то је процес који има ицелитељско дејство на цео наш организам, на наше емоције, нашу душу и тело, а има и превентивно дејство – започео је Новаков саговорник, а затим детаљније описао сам процес.

– Шта је аутофагија? Ако ништа не уносимо 12 сати, наш мозак гледа где може да пронађе неку резерву. Онда нађе неки микроорганизам, патогену бактерију и разори је и рециклира, онда нађе неку мутирану ћелију, и од разграђених материјала направи екстра енергију, па имамо додатно гориво, јер смо имали ћелије и структуре које су нам биле нефункционалне и ту ћелију узме за стварање нових младих, здравих ћелија. Ако ми ручамо у два или три сата поподне, у два до три сата после поноћи се активира аутофагија и она ће очистити наш организам од микроорганизама, артеросклеротских наслага на зидовима крвних судова, од малигних ћелија. Она ће нам очистити организам и припремити гориво за сутрадан, али мора да прође 12 до 16 сати – рекао је Иванов.