Прочитај ми чланак

НИСМО НАЈБОЉИ, АЛИ СМО НАЈДЕБЉИ: Срби највиши и најдебљи на свету!

0
Фото: Ало

Фото: Ало

Репрезентација Србије састављена је од фудбалских џинова! То је научно доказао Међународни центар за спортске студије (ЦИЕС), чије је истраживање обухватило 50 најбољих репрезентација на ранг-листи ФИФА у 2015. години.

Резултати говоре да су „орлови“ највиша, али и најтежа селекција међу 50 најбољих тимова света, када се у обзир узму утакмице у претходној години. Селектор Радован Ћурчић на терен је слао поставу просечно високу чак 185,6 центиметара и његов тим убедљиво је највиши у Европи. Следе Словенци и Швеђани са просечном висином од 185,5 центиметара.

Српски репрезентативци најдебљи су од свих европских екипа са просечном тежином од 80,1 килограм, а исту килажу имају и Швеђани, док су Мађари просечно лакши за 100 грама.

Истраживање које је обухватило 1.785 фудбалера јасно говори да је српски фудбалер у просеку тежи за 3,3 килограма од европских колега, док је виши за просечно 2,6 центиметара. Подаци које је навео ЦИЕС могући су узрок неуспеха националног тима у квалификацијама за Европско првенство у Француској, али с тиме се не слаже селектор Радован Ћурчић.

„Не бих се сложио да је то разлог нашег неуспеха. Тркачке анализе које добијамо показују да нисмо на максимуму европских трендова, али нисмо ни на минимуму. Што се анализе кретања тиче, то бих задржао за себе. Ако је Немања Матић са својом висином добар у Челсију, онда не видим да је у томе проблем, а он нема ни грама вишка“, рекао је Ћурчић.

Он је додао да га је изненадио податак да су његови играчи најтежи у Европи, али да је отприлике знао да може да рачуна на највише играче када је реч о топ 50 светских селекција.

„Нисам знао да смо најтежи, али сам могао да претпоставим да смо у врху када је реч о висини играча. Што се висине тиче, могу да кажем да нам је користила код офанзивних прекида, али нисам задовољан у дефанзиви. Имали смо доста проблема и примали неке ране голове из прекида који су нас на крају коштали резултата“, истакао је стратег „орлова“.

Највише репрезентације

1. Србија 185,6 цм
2. Словенија 185,5 цм
3. Шведска 185,5 цм
4. БиХ 185,4 цм
5. Аустрија 185,3 цм
Просек у Европи: 183 цм
Најнижа селекција
Чиле 175,6 цм
* Просечна висина фудбалера на терену у 2015. години

Најтеже репрезентације

1. Србија 80,1 кг
2. Шведска 80,1 кг
3. Мађарска 80 кг
4. Исланд 79,7 кг
5. Тунис 79,6 кг
Просек у Европи: 76,8 кг
Најлакша селекција
Еквадор 71,4 кг
* Просечна тежина фудбалера на терену у 2015. години

Извор: Ало