Прочитај ми чланак

Резолуција је подсетник Запада Вучићу: Рио Тинто, санкције Русији до јесени и КиМ

0

Бивши дипломата Небојша Вујовић изјавио је данас да је усвајање Резолуције о сећању на геноцид у Сребреници одговор западне заједнице на такозвани српски свет који промовишу Александар Вучић, Александар Вулин и Милош Вучевић.

Вујовић је агенцији Бета казао да западна заједница, односно земље Квинте, ударају Вучића по прстима и подсећају да мора да дисциплинује Милорада Додика (председник Републике Српске – РС).

„Резолуција је и упозорење да Србија до септембра мора да усклади своју политику са спољном политиком Европске уније (ЕУ). Пешчани сат ће ускоро исцурити, као и стрпљење Запада“, навео је он.

Оценио је да се Запад уморио Вучићевом куповином времена и да сада тражи да се доследно спроведу Француско-немачки план и Охридски анекс, укључивши и члан 4 који захтева да се Србија не противи пријему Косова у међународним организацијама.

„Од Вучића и његове владе се без одлагања очекује да омогуће Рио Тинту да почне с ископавањем литијума и других руда ради уклањања зависности Запада од Кине и њене технологије и батерија, не само на фронту електричних аутомобила, већ и шире. Резолуцијом о Сребреници, Запад подсећа Вучића да су му омогућили да краде изборе, вара демократске принципе, али да то има своју цену коју сада Србија и српски народ морају да плате“, истакао је Вујовић.

Нагласио је да је Резолуција Генералне скупштине Уједињених нација о Сребреници само први рачун, а да следећи тек долазе.

Вујовић је рекао да се председник Србије Александар Вучић у Уједињеним нацијама понашао као вођа навијача.

„Огртањем српске заставе око рамена, Вучић нас је подсетио да је вођа навијача и да му је то звање можда и најважније“, казао је бивши шеф Мисије савезне Републике Југославије у УН.

„Александар Вучић је промашио датум доласка у Њујорк, мислећи да је крај августа и да иде да бодри Ђоковића (Новак). Али не, стигао је на политички Гренд слем и прошао као badly loser (лош губитник). А имао је крај себе најјачег аплауз мајстора (Марко Ђурић) и бранио оних чувених пет према нула. Порази се понављају, а табела то показује. Да би се порази избегли неопходно је да имате стратегију, концепцију и тактику како да победите. Вучић од тога ништа не поседује“, рекао је Вујовић.

Генерална скупштина УН усвојила је данас резолуцију којом се 11. јули проглашава Међународним даном сећања на геноцид у Сребреници и осуђују негирање геноцида и величање ратних злочинаца.

За усвајање Резолуције гласали су представници 84 земаља, против је било 19, а уздржаних 68.