Прочитај ми чланак

Немања Матић очитао лекцију Западу: Све су ми уништили, одрастао сам са страхом

0

Некадашњи репрезентативац Србије, велики филантроп и нова аквизиција Роме, Немања Матић, дао је велики интервју, у коме се између осталог дотакао и НАТО бомбардовања Југославије 1999.

Српски фудбалер играо је претходних осам година у Енглеској, носећи дресове тамошњих великана, Челсија и Манчестер јунајтед, међутим овог лета одлучио је да крене путем нове дестинације и пресели се у сунчану Италију.

Матић је кренуо за својим омиљеним тренером Жозеом Мурињом, који га је довео у Рому, а чини се да ће баш код “вучице” имати више простора да игра, него што би то било идуће сезоне код Ерика тен Хага.

Он је у великом интервју за италијански “Месађеро” причао о својој каријери, ставовима, али још једном истакао колики је патриота и колико воли своју земљу.

Италијане је занимало да им појасни зашто је престао да носи цвет мака који је био симбол страдања и сећања на жртве у Првом светском рату.

– Носио сам ‘попи’ годинама, али онда је британска влада одлучила да је тај симбол користи за одавање почасти свим војницима који су погинули у ратовима у којима је земља учествовала. Укључујући и бомбардовање Србије током 1999. године – испричао је некадашњи репрезентативац Србије.

– Од тог тренутка сам престао. Нисам могао да на себе ставим нешто што је уништило мој дом, моје људе, убило на хиљаде невиних. Као да ја убијем родбину и неко је натера да стави моју слику на ноћни сточић.

Матић је изјавио да је НАТО агресија на нашу земљу 1999. нешто што никада у животу неће заборавити, а ни опростити. Тада је живео у селу Врело, поред града Уба.

– Био сам дете, имао сам 11 или 12 година. То су слике које никада нећу заборавити. Све су уништили. Код куће смо имали малу башту и одатле сам гледао бомбе како падају са неба. Одрастао сам са страхом. На крају је погинуло 5.000 цивила. Наш народ никада неће моћи да заборави, ни да опрости – закључио је нови фудбалер Роме.