Прочитај ми чланак

Надал: Кажу да сам допингован јер се увек борим, али Ђоковић ме тера да напредујем

0

Рафаел Надал каже у интервју за ’Мундо Депортиво’ да не може више да дозволи да га људи неосновано оптужују за допинг.

sp rafa_nadal 620x0

Такође, освајач 14 Грен слем титула говорио је о проблемима са нервозом, о томе зашто никада не ломи рекете, али и о наследницима тренутне доминантне генерације.

“Почетком 2015. године приметио сам анксиозност када сам тренирао. Играо сам врло лоше и тада осећам нервозу на тренингу, недостатак контроле у осећањима. То се дешава. Сада добро тренирам, добро и играм, али ако се такви проблеми поново десе током турнира, то значи да нешто не функционише. У мом животу скоро никада није се догодило да добро тренирам и да лоше играм“, рекао је Надал.

На питање да ли је размишљао да оде код психолога, Рафа је одговорио:

“Био сам једном када сам био дете јер нисам могао да спавам. Мислим да сам имао десет година. Важно је разговарати са блиским људима, онима који те најбоље познају. Нервоза на крају прође, све време сам био уверен да ће се ствари променити и побољшати. Сада спавам добро. Не волим да спавам много, целог живота имам осећај да тако губим време, али током година сам то променио и сада спавам више него раније“.

Незаобилазна тема интервјуа биле су и гласине о допингу, као и Рафина тужба против бивше министарке спорта Француске.

“Када неко даје такве неистините коментаре без икаквих доказа, и то тако слободно, дође тренутак када мораш да кажеш ’доста’ и да се бориш за оно што си радио током целог живота. Обично људи оптужују без икаквих сазнања само зато што имају личних проблема или су незадовољни собом. Знам да када је неко сигуран у себе, онда нема потребу да гледа туђа посла. Са техничке стране гледано, можда су гласине о допингу настале због мог стила игре и зато што се борим за сваки поен“.

 

„Никада нисам пожелео да сломим рекет“

Надал никада током каријере није сломио ниједан рекет.

“Нисам, дошао сам у искушење да ударим себе рекетом у главу, али нисам никада пожелео да сломим рекет. Рекет није крив. Мој стриц и цела породица утиснули су у мене самоконтролу још откад сам био дете“.

Пре неколико дана Григор Димитров поломио је три рекета у Истанбулу.

“Изгубио је контролу, то је тачно, али добар је момак, није ни непристојан ни арогантан. Урадио је то из фрустрације и извинио се“.

Новак Ђоковић неколико пута истицао је да су га Надал и Федерер учинили бољим играчем.

“У таквој конкуренцији постоји обавеза да будеш веома константан и да губиш врло ретко. Када видиш те играче на највишем нивоу, знаш да некада ни све није довољно. Таква конкуренција Ђоковића, Федерера и Марија тера те да даш све од себе на сваком тренингу, принуђен си да напредујеш“.

За крај, Надал се осврнуо на новију генерацију и зашто она није испунила потенцијал.

“Можда нису довољно константни или једноставно нису довољно квалитетни да нам парирају, а можда је и наш ниво толико висок. Ипак, сада се ствари мало другачије одвијају, играчи касније сазревају. Истина је да смо имали малу паузу, али сада долазе сјајни тенисери – Тим има потенцијал, нарочито на шљаци, и биће кандидат за титулу на Ролан Гаросу у једном тренутку. Кирјос и Зверев такође имају велики потенцијал“, закључио је Надал.