Прочитај ми чланак

Михајловић: Не одричем се Аркана, био бих лицемер

0

ЗАГРЕБ – Селектор Србије Синиша Михајловић изјавио је у интервјуу за хрватске медије да се никада не би одрекао пријатељства са Жељко Ражнатовићем Арканом.

„Аркан и ја смо били пријатељи, али спортски пријатељи. Он је био вођа навијача Црвене звезде, када сам ја играо у Звезди, а касније је увек био на припремама репрезентације. И не осећам се кривим што је Деју Савићевића и мене волео више од осталих. Не желим да га се одрекнем јер бих био лицемер.

Сви смо, уосталом, радили глупости, кретенизме. И ми, и Хрвати. Убијало се с обе стране, зашто се лажемо, па нико није ни чист нити недужан! Аркан је, коначно, спасио живот мојој тетки. Била је заробљена од стране српске стране, он ју је уочио и спасио због мене. То се цени“, рекао је Михајловић за Спортске новости.

Селектор Србије је још једном разјаснио и сукоб са навијачима Лација око Аркана.

„То нема везе са мном, не знам колико то пута морам понављати! То је била идеја навијача Лација којој сам се ја противио. Нисам то никако желео и отишао сам до председника клуба тражећи састанак са вођама навијача. Они су дошли и обећали да неће окачити подршку, али ипак јесу и због тога сам с њима ушао у велики сукоб.“

Михајловић је одговарао и на друга питања, око односа са селектором Хрватске Игором Штимцем, евентуалном присуству Готовине на наредном мечу и начину на који ће фудбалери Србије поздравити химну Хрватске.

„Ми не бисмо изашли на терен да је прошао Штимчев предлог да Анте Готовина изведе почетни ударац! То вам говорим под пуном одговорношћу, све ипак има своје границе! То, на крају, нема везе са спортом! То сигурно није била једна од Штимчевих најбољих изјава, иако сам видео да се касније од ње дистанцирао, отклонио. Свако, додуше, има право на грешку, иако не знам гледа ли он то уопште као своју грешку…“

Колико ће ваш међусобни однос утицати на утакмицу?

„Што се тиче мене и мојих играча – бићемо суперкоректни. Шта ће се догађати на трибинама и припадајућем фолклору, заиста не знам, но ми морамо да дамо пример. Знате, ако сам ја, коме су спалили кућу, протерали и убили родбину, могао да пређем преко свега, требали би и остали.

Требали би да забораве све што је било. Не требамо да живимо заједно, али бисмо требали да се ценимо, међусобно респектујемо. Одрасли смо људи, то су прошла времена, понављам, ако се ја након свега што сам прошао окрећем сутрашњици, онда ваљда могу и остали.

Увели сте новину да ваши играчи аплаудирају туђим химнама. Хоће ли аплаудирати и хрватској?

„Наравно да ћемо аплаудирати хрватској химни. То је једна од новина које сам увео. Пре су наши играчи звиждали туђим химнама. А моја репрезентација сада аплаудирае. То је респект! Тако је било од Шпаније надаље, а на утакмици с Белгијом наш су пример прихватили и навијачи који су аплаудирали химни.

Тако ће бити и даље, па наравно и против Хрватске. Каква ће бити ваша реакција, у то не улазим, она ће рећи нешто и о вама. Ево, у Македонији ми аплаудирамо њиховој химни, а они на нашу распале концерт звиждука… Да се вратим на Максимир. Што се тиче нас учесника, ми ћемо пружити позитиван пример, а шта ће се догодити на трибинама питање и одговор лежи на држави која такве ствари треба да решава.“

 

(Курир)