• Почетна
  • СПОРТ
  • Михајловић: Ја сам нови тренер Сампдорије; Друловић: Спреман сам за селектора!
Прочитај ми чланак

Михајловић: Ја сам нови тренер Сампдорије; Друловић: Спреман сам за селектора!

0

sp-miha_620x0

(Танјуг; Вечерње новости)

Одлучио сам да напустим репрезентацију Србије. Раније сам решио да одем, на то нису утицали ни финансијски разлози – истакао је сада већ бивши селектор фудбалске репрезентације Србије.

Селектор фудбалске репрезентације Србије Синиша Михајловић потврдио је да одлази са кормила државног тима и да преузима италијанског прволигаша Сампдорију.

– Одлучио сам да напустим репрезентацију Србије и прихватим понуду Сампдорије. Ја сам нови тренер клуба из Ђенове – изјавио је Михајловић после ревијалне утакмице између националног тима и новинарске селекције у Ужицу (2:0).

Он је навео да понуда Сампдорије није утицала на његову одлуку да оде са клупе државног тима.

– Раније сам решио да одем, на то нису утицали ни финансијски разлози. Мој уговор са Фудбалским савезом Србије истиче крајем месеца, напуштам функцију селектора и преузимам тим Сампдорије – поручио је Михајловић.

Селекторски посао Михајловић је обављао од маја 2012. године, а под његовим вођством најбољи фудбалери Србије нису успели да се квалификују за првенство света следеће године у Бразилу.

sp-drulovic_620x0

Друловић: Спреман сам за селектора!
Почело је лицитирање, бар по медијима, ко ће наследити Синишу Михајловића на месту селектора Србије. И, као и обично, помињу се углавном иста имена.

Ми смо позвали Љубинка Друловића, који је са омладинском репрезентацијом стигао до европског злата, а који је на платном списку ФСС до 31. децембра.

– Да, последњег дана 2013. године ми истиче уговор са ФСС – јасан је Друловић.

Хоће ли бити продужен?

– Не знам, тек би требало да причам са челницима Савеза и да искристалишемо жеље и могућности.

Питамо вас јер се селекторска фотеља сениора, практично, остала празна, да ли сте спремни да у њу седнете?

– Спреман сам и ту дилеме нема.

Дакле, не плашите се великог изазова?

– Таман посла, зашто бих се плашио – као из топа ће Друловић. – Моје амбиције у фудбалу су врхунске и ја идем сигурно, корак по корак. Имам богато играчко и тренерско искуство, а реч страх нема места у мом вокабулару.

ЛИЧНА КАРТА – ЉУБИНКО ДРУЛОВИЋ

Рођен: 11. септембра 1968. у Новој Вароши.
Играчка каријера: Злата, Слога Пожега, Слобода Ужице (88-89), Рад (90-92), Жил Висенте (92-93), Порто (94-2001), Бенфика (2001-03), Партизан (03-04.), Панафиел (04-05).
Трофеји: 5 шампионата Португалије са Портом, 4 Купа Португалије са Портом, 5 Суперкупова Португалије.
Селекција Југославије: 38 (3 гола)
Тренерска каријера: Туризенсе (2006-07), Банат (2008), Драва (08-09.), Први август, Ангола (10-11).
Селектор омладинаца Србије (2012 – ?)
Трофеји: првак Европе 2013. са омладинцима

Да ли верујете у екипу коју је селектирао Михајловић?

– Србија мора да игра добро и мора да побеђује, то је основа свега, све остало су празне приче. Имамо селекцију која је спој искуства и младости, наши репрезентативци играју у великим европским клубовима, самим тим поседују квалитет. Ја верујем у ову репрезентацију и знам да може да оде на Европско првенство, где нам је и место. Ово причам јер ће циљ сваког, ко буде у кожи селектора, да одведе Србију на европски сајам фудбала у Француској.

Шта је то ново што би Љубинко Друловић унео у игру репрезентације, шта је важније, напад или одбрана?

– Ја сам био нападач и волим леп и ефикасан фудбал. Наравно да бих, ако бих постао селектор, унео неке своје идеје, али о том – потом. Оно што је јасно, мора да се пронађе баланс између одбране и напада.

Та равнотежа мора да постоји, а да би тако било, мора да постоји и компактност. Мора да се игра чврсто, јако, а опет нападачки. И, оно што је можда и најважније, мора да постоји хемија у екипи – објашњава Друловић.

Значи, и ваш кредо је – побеђује тим а не појединац?

– Управо тако, када се створи тим, лако искоче и појединци. И увек је лепше да их има више, а не да постоји смао један.

Ко би у том тиму био лидер?

– Не би требало сада измишљати топлу воду, Бане Ивановић је сигурно прави вођа ове генерације. Сјајан играч, професионалац од главе до пете и – добар човек. Кога сви воле и поштују. Дакле, лидер већ постоји – поручује Друловић.

Има ли још играча који би носили и тим и игру?

УГОВОР НИЈЕ ПРОБЛЕМ

Увек се поставља питање финасијске конструкције селекторског уговора?
– Рано је да говорим о томе, али када сам ја у питању, уверен сам да то не би представљало ни проблем ни препреку – тврди Друловић.

– Свакако да има, Александар Коларов је заменик капитена, ту је и Милан Бишевац, који је стекао име у великим клубовима Француске. За мене је Немања Матић човек који ће, зацело, бити важан шраф у српској фудбалској машинерији.

Он је то показао на последњим утакмицама, штета само што је тада већ све било касно, бар када је Мундијал у Бразилу у питању.

Уздали бисте се и у оне млађе?

– Како да не, па имамо плејаду младих играча који већ имају запажене улоге у европским клубовима. А многи би тек требало да покажу право лице, када се на таленат и знање „налепи“ и искуство. Александар Митровић и Лазар Марковић су, на пример, прави прототип играча будућности.

Очигледно сте добро верзирани и спремни за улогу селектора?

– Лаже свако ко не каже да је част бити селектор своје земље! Зашто бих ја онда крио да бих се ухватио укоштац са новим изазовом и да сам потпуно спреман да будем селектор Србије – чврстим гласом је закључио Љубинко Друловић.