Прочитај ми чланак

МAРИЈAН ВAЈДA ОТКРИО: Пораз на Олимпијским играма је највише погодио Новака!

0

Тренер српског тенисера Новака Ђоковића, Маријан Вајда, открио је да је од свих неуспеха у другој половини године, његовог пулена највише заболео рани пораз на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

novak-vajda_f

Ђоковић је у Рију изгубио већ у првом колу од Хуана Мартина дел Потра, а после тога је изјављивао да је изгубио осећај уживања док игра тенис.

– Тешко је пронаћи прави опис за то, али по мом мишљењу, Новак се носио са последицама више сложених ствари. Пораз на старту Олимпијских игара у Рију га је баш погодио. Уз то, имао је и повреду зглоба. Због свега тога пласман у финале Ју Ес опена је био право чудо. Волео бих да не заборави чињеницу да је пласман у финале грен слем турнира исто велики успех. Да, ова сезона је била веома тешка, али то смо и очекивали због Ролан Гароса. Доживели смо тај прелепи резултат, прелепе тренутке, али смо потом и платили цену тога. Људи причају да је Новак у кризи, али је немогуће побеђивати стално – рекао је Маријан Вајда у интервјуу за „Ле Паризијен“.

Пепе Имаз није ново лице

Маријан Вајда је објаснио и да Пепе Имаз, Новаков ментални тренер, није неко ново лице.
– Новак се у једном моменту осетио преоптерећен стресом и желео је да га се ослободи. Он је и раније радио са Пепеом, ништа ту није било ново. Једини циљ свега тога је био да се Ђоковић ослободи стреса кроз медитацију. Све друго, приче о контроли ума и таквим стварима су биле потпуно претеривање – рекао је Вајда. Словачки стручњак је рекао да не постоји ниједан разлог да буде забринут за Ђоковићеву тениску будућност.

– Не, нисам забринут. Новак је освајањем Ролан Гароса држао истовремено сва четири грен слема, што није успело ником још од Рода Лејвера. Он је сву своју енергију уложио у турнир у Паризу и то га је исцрпло. Концентрација му је опала. После толико много година сталних успеха, знали смо да ће до тога доћи и зато га нисмо превише притискали. На овом нивоу, потребна је екстремна концентрација сваке недеље. Енди Мареј је урадио доста тога, заслужио је да постане број 1, али ће Новак увек бити ту – тврди Вајда.

Он је истакао да Ђоковић, као ни остали најбољи тенисери света, није машина.

– Роџер, Рафа, Новак и Енди су навикли да буду у врху све ове године, али и они су људи, имају своје животе ван тениса, тако да је све што им се дешава потпуно нормално. Није Новак ођедном престао да воли тенис, па је то сада проблем, већ мора само да пронађе прави ниво концентрације. Он и даље воли да тренира, све ради како треба, зато нема никакве драме – нагласио је Вајда.

Ђоковићев тренер је признао је да је понекад за Новака притисак са стране изузетно тежак.

– Људи тумаче ствари на начин како они желе да виде Новака, а не какав он заиста јесте. Многи га виде само као непобедивог тенисера, богатог и славног. Подсетићу вас само да је Бјерн Борг у 26. години престао да игра, јер му је притисак био неподношљив. Новак је у једном моменту дошао до тачке када је рекао: „Ок, а шта сада?“. Када освојиш све, како да нађеш мотив за даље – објаснио је Маријан Вајда.