Прочитај ми чланак

Маракана постаје стадион четврте категорије

0

Урађен велики посао у реконструкцији, Звездин стадион ће испунити услове за играње мечева најјачег ранга.

14753527012071

Девет година после уградње, грејачи терена на Звездином стадиону Рајко Митић ће бити пуштени у погон. Подсетимо, управа на челу са Топлицом Спасојевићем је 2008. године у инвестицији вредној 1.100.000 евра реновирала комплетан терен Маракане и уградила подземне грејаче на чијој употреби УЕФА инсистира како би стадион добио дозволу за играње мечева у најјачим клупским и репрезентативним такмичењима.

Иако терен Звездиног стадиону већ девет година поседује грејаче за терен, они до сада нису употребљавани и то ће се десити тек наредне године, потврдио је директор Звездиног стадиона Мики Ћоровић за Новости.

Са грејачима и још неким испоштованим процедурама, стадион Рајко Митић би требало да стекне статус стадиона четврте категорије. Инспекција УЕФА је послала извештај са упутствима на 54 стране по којима стадион треба да буде реновиран.
“УЕФА инсистира на томе и у обавези смо да их укључимо. Процењују да смо потенцијални учесници еврокупова, али и да се мечеви селекције играју на нашем стадиону. Грејачи се налазе на 28 сантиметара испод траве и тренутно разматрамо само да ли ћемо за загревање искористити термалне воде које имамо у близини или ћемо грејати на котао капацитета 1,2 мегавата. У систем за грејање стаје 50.000 литара гликола, народски антифриза, и све то са монтажом кошта око 400.000 евра”, открио је Ћоровић у разговору за Новости.

Очекује се да Маракани ускоро буде промењена и трава.
“Наш терен има метар двоструко сепарисане јединице подлоге и три сантиметра бусена траве. Имамо “Рехау” дренажу и зато на терену нема блата чак ни кад су поплаве као оне вечери кад се играо меч Србије са Републиком Ирском. Замерили су да терен није добар, а ја питам стручњаке који би то терен осим нашег поднео 50 литара по метру кубном кише? Наш терен је добар, раван је и ако не изгледа тако што може да се провери. Међутим, прошле су године, време је да се мења бусен и потребна му је боља механизација”.

За поменуте инвестиције, потребно је око милион евра.
“Сама трава, дебљине три сантиметра кошта 160.000 евра, имате монтажу и демонтажу, што увећава трошкове до једно 200.000 евра. Три дана од монтаже може да се игра утакмица, али ови радови морају на време да се најаве и плате. Потребно нам је и више лаких машина за одржавање, фирме „Алет“. Јер, лако је купити, али је тешко одржавати терен зато што има милион ситних фактора који утичу на прехрану траве, озонирање, шишање…. Видели сте да само за терен мора да се издвоји готово милион евра. Међутим, кад завршимо комплетне радове које нам је наложила УЕФА, имаћемо стадион који ће по свим инфраструктурним условима бити, да кажем пристојан и одговараће свим стандардима”, истакао је Ћоровић.

Још једна новина везана за Звездин стадион је и уградња компјутерског система Око соколово, односно техноглоије на гол-линији. Клубу је у помоћ притекао ФСС па су постављени рефлектори који се брже пале, сређени су услови за медије, мењају се оптички каблови за интернет, ушминкани су тоалети и тунел…
“Око соколово ће бити у примени од наредне године. Готово сви радови су завршени, остаје само да се постави систем и повеже”, рекао је Ћоровић.