Прочитај ми чланак

МАЛО ЈЕ ФАЛИЛО да Ђоковић пре 16 година заигра за Италију или Швајцарску

0

Да се то обистинило, били бисмо лишени најбољег спортисте свих времена

Пре 16 година на данашњи дан, Новак Ђоковић је дао опширан интервју за емисију „Спортска галаксија“. Он је тада у разговору са Милојком Пантићем причао о тениским почецима и људима који су га обликовали као тенисера и као човека:

Фото: Танјуг/AP

– Ја сам почео да играм тенис са четири-пет година, на Копаонику у тениском кампу са својим првим тренером, Јеленом Генчић. Са њом сам тренирао до своје 11 године, све што знам о тенису она ме је научила, како да играм и како да се понашам. Онда ме је препоручила тениској легенди, Николи Пилићу, сви знамо све о њему да је три пута освајао са репрезентацијом Немачке Дејвис куп. Са 12 и по година сам отишао код њега, свидео сам му се као играч и мени се јако свидело тамо какви су услови за рад и тренирање, уопште залагање тренера, потом сам се вратио у Југославију и остао овде годину дана да бих се вратио тамо. Од почетка прошле године сам тамо где ми је база за тренирање, он је био овде пре једно три недеље-месец дана, са њим сам се припремао у тениском клубу Партизан, чији сам члан, пред ове професионалне турнире, где сам освојио фјучерс на Звезди чији је наградни фонд 10.000 долара и ја сам најмлађи освајач тог турнира, уопште у историји тениса у Србији и Црној Гори,са 16 година сам освојио тај професионални турнир. Презадовољан сам игром и тим успехом јер је то заиста велики подухват, јуче сам изгубио полуфинале на истом таквом турниру од Бугарина у Београду, преостаје ми таква два турнира па ћемо видети шта ће бити – започео је разговор Новак.

Том приликом, огласио се и његов отац Срђан.

– Морам само да вам кажем да је Новак не само најбољи јуниорски играч у Србији и Црној , он је најбољи јуниор од оснивања Југославија, од ослобођења и у старој Југославији нисмо имали тако успешног и доброг јуниора као што је Новак Ђоковић и када су Хрвати који су много успешнији у овом спорту били у Југославији – рекао је тада Срђан Ђоковић.

Свима је познато кроз шта је породица Ђоковић прошла пре него што се Новак пробио, Срђан је на све начине тражио финансијску подршку:

– Да би се направио успешан играч као што је Новак треба вам страшно пуно пара, улагања, живаца, свега тога што ништа нисмо добили овде. Покушавали смо на више начина да успоставимо неки контакт да пробамо да направимо професионални уговор, да те фирме уложе паре кроз Новака и да им се то врати кроз наградне фондове и спонзорских уговора када постане прави играч а то ће се десити веома брзо, међутим нисмо наишли на разумевање. Једноставно сви знамо да је земља у тешкој ситуацији али ја мислим да и поред тога не постоји добра воља да би се тако нешто урадило – рекао је Срђан да би се Новак надовезао:

– То сам говорио још раније, ако желиш да постанеш велики играч, светски, да мораш да одеш из ове земље!

Милојко Пантић је упитао Срђана за понуду да Новак пређе у Словенију где би му сви услови били испуњени, а отац садашњег најбољег тенисера света је рекао:

– Ми смо Срби и ми ћемо увек бити Срби где год се налазили! Ми ћемо покушавати и даље покушавати у наредних неколико месеци да направимо најбоље услове за њега. Ако будемо успели уреду, ако не ми морамо потражити те услове које су потребни да он постане прави играч негде у некој нормалној земљи, земљи која цени таквог играча, а није само Словенија заинтересована за њега, ми смо већ разговарали са Италијанима, у току је разговор и са Швајцарцима преко мојих рођака који се тамо налазе. Прва земља која буде прихватила те услове које су јако оштри, Новак ће заједно са целом његовом фамилијом отићи тамо! – закључио је Срђан.