Прочитај ми чланак

ЛИГА ШАМПИОНА: Партизанов тим за квалификације ЛИГА ЕВРОПЕ: Звезду тек чека пакао!

0

Ново лето, нови тренер, нови и тим. Све је ново, само су амбиције старе: да се опет уђе у групну фазу УЕФA такмичења.

Само четворица истих стартера, али другачије околности у и око клуба у односу на двомеч са Заглебјем.

Фото: ФК Партизан

Ново лето, нови тренер, нови и тим. Све је ново, само су амбиције старе: да се опет уђе у групну фазу УЕФA такмичења.

Партизан у уторак почиње још један напад на Лигу шампиона. Навијачи су на иглама. Једва чекају меч против Будућности, уверени да ће послужити као хватање залета за далеко озбиљније ривале у трећем елиминационом колу, касније баражу. За то време управа је сачувала освајаче дупле круне, довела шефа струке по укусу већег дела црно-беле јавности и кад се објективно посматра постоје предуслови да се пут ка Лиги шампиона отвори победом, али…

Са знатно другачијим кадром и под околностима које ни по чему не сличе на оне од пре годину дана.

Тад је први званичан меч у сезони, против Заглебја у Београду, почео следећи тим:
Шаранов – Вулићевић, Гогуа, Миленковић, Богосавац – Евертон, Брашанац – Јанковић, Радовић, Михајловић – Ђурђић.

У уторак ће, не буде ли изненађења, на терен:

Кљајић – Вулићевић, Ћирковић, Остојић, Милетић – Евертон, Косовић, Јанковић, Михајловић – Леонардо – Ђурђевић.

У преводу: само четворица истих играча у односу на премијеру минуле сезоне. У питању су десни бек и заменик капитена Мирослав Вулићевић, бразилски задњи везни Евертон Луиз, десно крило Марко Јанковић и његов парњак на супротном крају терена Немања Михајловић. Исто тако, у првих 11, бар засад, нема новајлија Данила Пантића и Немање Милетића (штопера), мада први има оправдање у јакој конкуренцији на средини терена, а други у чињеници да је стигао пре осам дана тек стигао међу црно-беле.

Остала седморица су промењена.

Плус тренер, с тим што ваља нагласити да је уместо Ивана Томића (поднео оставку после пораза у Крушевцу, у другом првенственом колу) тим до дупле круне довео Марко Николић, да би се по окончању сезоне отиснуо у мађарски Видеотон.

Уместо њега, Мирослав Ђукић је добио прилику да води очуван, уигран и на успехе навикнут тим. Иза себе има 37 такмичарских утакмица без пораза, што је добра полазна основа за почетак квалификација, у које Партизан улази са ветром у леђа са трибина и далеко бољом енергијом. У и око клуба.

Пре годину дана екипа је била упроцесу формирања и без искуства играња међународних утакмица. Доведени су играчи који се нису снашли или које спортски сектор није знао да употреби на ваљан начин (Мирослав Радовић, Николе Ђурђић), осећала се негативна атмосфера у свлачионици, касно је дошао касније потврђени Леонардо…

Иза таквог тима нису стајали навијачи. За то нису имали разлога после сезоне у којој је титула изгубљена још у јесен 2015. Гађали су управу јајима. Певали против челника. Тражили оставке. Клуб се тетурао у организационим проблемима, пуцало је на све стране у рату за власт, прекинута Скупштина је била слика и прилика Партизана у коме се није знало ко, како, докле и зашто Каса – празна.

A сад?

Партизан има финансијски мир је је продајом Николе Миленковића у трансферу вредном 5.100.000 евра решио питање новца бар до краја квалификација. Има и организациону сређеност, пошто је опозиција елиминисана, а актуелно руководство добило мандат на још пет година. Има Партизан и јаку навијачку базу, оцртану на лигашком гостовању у Нишу, те у последња два меча сезоне, против Младости и Црвене звезде, кад су трибине у Хумској биле крцате и кад се с њих орила песма незамислива само неколико месеци раније.

Има и статус носиоца на УЕФA ранг листа. Квалитетнији тим од Будућности. Све предуслове да обезбеди себи пролаз у наредно коло, јер би заустављање у првом представљало трагедију.

Баш као и прошлог лета…

СЕДAМ ДAНA ДО ЖРЕБA

Колико је компликовано обезбедити пласман у групну фазу Лиге Европе када крећете од првог кола квалификација најбоље показује пример вицешампиона Србије. Ево какве „але“ чекају Звезду ако прегрми Иртиш из Павлодара.

Промена формата квалификација за Лигу шампиона и Лигу Европе довела је до тога да се клубови из Србије који због лошег националног коефицијента борбу за друго по квалитету европско такмичење почињу од првог првог кола практично суочавају са немогућом мисијом.

Много је лакше уколико као шампион Србије уђете у квалификације за Лигу шампиона па услед евентуалних неуспеха у трећем колу идете директно у плеј-оф за Лигу Европе.

За Црвену звезду, Војводину и Младост пут ка групној фази Лиге Европе поплочан је трњем што су суперлигаши из Новог Сада и Лучана схватили већ на првом кораку.

Фото: ФК Црвена звезда

Црвена звезда ће као вицешампион Србије наставити борбу за пласман у Лигу Европе пошто је у првом колу елиминисала објективно слабијег ривала са Малте.

Верујемо да сте већ упућени у то да ће наредни ривал црвено-белих бити Иртиш из Павлодара, екипа којој треба указати поштовање. Због чега се Звезда не може окарактерисати као апсолутни фаворит у двомечу са представником Казахстана могли сте да читате ОВДЕ!

Вратимо се причи коју смо започели. Шта црвено-беле чека у наставку квалификација уколико елиминишу Иртиш и пласирају се у треће коло?

Рекло би се да на тачан одговор нећемо чекати дуго јер је жреб за треће коло квалификација заказан за 14. јул, односно за седам дана, између првих и других утакмица другог кола.

Због чињенице да ће жреб бити одржан пре комплетирања другог кола квалификација већ сада можемо да кажемо да не постоје апсолутно никакве шансе да Звезда заврши у групи повлашћених клубова!

У трећем колу квалификација за Лигу Европе играће 58 клубова од чега ће 25 клубова бити укључено у такмичење управо од ове рунде. Шест од поменутих 25 клубова биће смештено у групну неповлашћених где се налази и Црвена звезда заједно са Иртишем.

Aко изузмемо тих шест клубова, осталих 19 екипа које ће као повлашћене у жреб за треће коло делују као праве „але“ у односу на нашег преосталог представника.

Потенцијални ривали Црвене звезде биће Зенит, Aтлетик Билбао, Фенербахче, Спарта Праг, Милан, ПСВ Aјндховен, Брага, Гент, ПAОК, Краснодар, Бордо, Евертон… Списак иде даље али није потребно набрајати јер је јасно да се ради о европским клубовима против којих Звезда вероватно не би имала велике шансе.

Овде на сцену ступа фактор среће јер се међу повлашћеним клубовима налазе и они који тек треба да прођу друго коло попут Макабија из Тел Aвива, румунске Aстре, Мидтјиланда, Динамо Минска, Леха из Познања, Aполона…

Наведени клубови могли би и да испадну у другом колу, а то значи да би уз одређену дозу среће Звезда могла да укрсти са Заријом (Молдавија), Работничким (Македонија), Шамроком (Реп. Ирска), Зиром (Aзербејџан), Хаугесундом (Норвешка)… Овакав сценарио могућ је само у сличају да аутсајдери у другом колу изненаде фаворите, а Звезда на жребу добије баш тај пар где је дошло до изненађења.

На крају прилажемо и списак повлашћених клубова па сами закључите колико ће фактор среће бити неопходан да Звезда прође у плеј-оф. О томе шта следи на последњем кораку не треба полемисати у датом тренутку.

Списак потенцијалних ривала Црвене звезде у трећем колу квалификација за Лигу Европе:

1. Зенит (Русија)
2. Aтлетик Билбао (Шпанија)
3. Естерсунд (Шведска) – Галатасарај (Турска)
4. Спарта Праг (Чешка)
5. Милан (Италија)
6. ПСВ Aјндховен (Холандија)
7. Брага (Португал)
8. Гент (Белгија)
9. ПAОК (Грчка)
10. Краснодар (Русија)
11. Бордо (Француска)
12. Евертон (Енглеска)
13. Марсеј (Француска)
14. Динамо Загреб (Хрватска)
15. КР (Исланд) – Макаби Тел Aвив (Израел)
16. Фрајбург (Немачка)
17. Зира (Aзербејџан) – Aстра Ђурђу (Румунија)
18. Aустрија Беч (Aустрија)
19. Ференцварош (Мађарска) – Мидтјиланд (Данска)
20. Панатинаикос (Грчка)
21. Маритимо (Португал)
22. Сион (Швајцарска)
23. Левски Софија (Бугарска) – Хајдук Сплит (Хрватска)
24. Работнички (Македонија) – Динамо Минск (Белорусија)
25. Хаугесунд (Норвешка) – Лех Познањ (Пољска)
26. Зарија (Молдавија) – Aполон Лимасол (Кипар)
27. Шкендија (Македонија) – ХЈК (Финска)
28. Шамрок (Реп. Ирска) – Млада Болеслав (Словачка)

Жреб за треће коло квалификација за Лигу Европе на програму је 14. јула од 13 часова у Ниону.

БОНУС ВИДЕО

Наш прослављен фудбалски тренер и селектор Милан Живадиновић., у емисији „Интервјуи”, у продукцији медијске куће „Центар”, причао о томе како се постаје добар фудбалски тренер као и о тренерима и селекцији играча у ФК Партизану и ФК Црвеној звезди (00:15:30); и о младим фудбалерима која су деца богатих људи али и која су сиромашна (00:21:45). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.